POTPUNI KOLAPS

Pogledajte: Grčki umirovljenici čekaju svojih 60 eura pred bankomatima

29.06.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Grčki umirovljenici masovno su se okupljali pred bankama kako bi podigli po 60 eura s bankomata, koliko je maksimalno dozvoljeno podići svaki dan. Grčka je suočena s bankrotom, a banke će biti zatvorene do sljedećeg ponedjeljka

Zadnji je argument Grčke interes NATO-a da Grčka ostane koliko-toliko stabilna, rekao je Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija.

Financijski i ekonomski Grčka ne može platiti niti jedan euro tog duga, niti će ga ikada platiti, dodao je.

Tihomir Domazet, ravnatelj instituta za financije i računarstvo, kaže da neke zemlje članice eurozone nekim drugim očima gledaju Grčku, jer ni one nisu zadovoljne ekonomskom politikom u eurozoni koja se temelji na drastičnom rezanju troškova.

Banke u Grčkoj bit će dakle zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno. Grčka vlada donijela je odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje financijskog sustava zemlje.

Bankomati neće raditi danas ujutro, ali hoće poslijepodne, no dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura.

RTL Autor: RTL

Prema novim mjerama vlade, uvedenim kako bi se spriječio odljev novca iz uzdrmanog grčkog bankarskog sustava, plaćanja putem debitnih i kreditnih kartica te online transakcije bit će dozvoljeno unutar Grčke, ali će plaćanja i transferi na račune u inozemstvu biti zabranjeni.

Isplate mirovina bit će izuzete od kapitalnih kontrola, a bit će dozvoljeno i podizanje novca na bankomatima karticama koje su izdale strane banke.

Sve ostale transakcije neće biti dopuštene, dok će poseban odbor moći odobriti bankovne transakcije koje smatra potrebnim za zaštitu javnih ili društvenih interesa, uključujući zdravstvene troškove ili uvoz farmaceutskih proizvoda.

Bankama koje se neće pridržavati novih mjera prijeti kazna od 10 posto iznosa svake transakcije kojom se naruše kontrolne mjere.

Iako se još sinoć znalo da banke u Grčkoj jutros neće raditi - brojni umirovljenici okupili su se pred njima u nadi da će se vrata ipak otvoriti. No one neće raditi sve do idućeg ponedjeljka, 6. srpnja, osim pojedinih radi isplate mirovina.

Slična slika dogodila se i noćas. Grci su na bankomatima podizali gotovinu koja je ograničena na 60 eura dnevno. Grčka vlada zasjedala je do kasnih sati. Građanima su obećali da su njihovi polozi u bankama sigurni.