SLAVLJE U SAD-U

Povijesna odluka: Gej brakovi u svih 50 američkih država!

26.06.2015 u 16:46

  • +7

Gej brakovi, Slavlje u SAD-u

Izvor: Reuters / Autor: Joshua Roberts

Bionic
Reading

Iako se odluka američkoga Vrhovnog suda o bračnoj jednakosti u svim državama SAD-a nije očekivala prije ponedjeljka, objavljena je danas. Presuda, kako ju je nazvao New York Times, kulminacija višedesetljetnog zagovaranja i aktivizma, donesena je tijesnom većinom od 5:4. To konkretno znači da će istospolni parovi diljem SAD-a, bez obzira na saveznu državu u kojoj žive, imati pravo sklopiti brak, javlja portal Crol.hr

Danas je konačno riješeno jedno od najvećih pitanja u borbi za građanska prava. Podsjetimo, ovo je druga velika odluka Vrhovnog suda nakon 2013. godine, kad je srušen Prijedlog 8 te Zakon o zaštiti braka (DOMA).

Krajem prošlog tjedna američki Vrhovni sud najavio je da će donijeti odluku o tome treba li u svih 50 država ozakoniti bračnu jednakost.

Ukupno 36 američkih saveznih država dosad je ozakonilo istospolni brak, a više od 70 posto Amerikanaca živi upravo u tim državama, izvijestio je Crol

Vrhovni sud razmatrao je slučajeve petnaestak istospolnih parova iz četiriju američkih država (Ohio, Michigan, Tennessee i Kentucky) koje im ne priznaju pravo na brak. Tužitelji su tražili ista temeljna prava poput onih koja imaju heteroseksualni parovi i naveli da im zabrana sklapanja braka narušava dostojanstvo, donosi bezbroj praktičnih poteškoća i nanosi određenu štetu njihovoj djeci.

Više o toj temi možete doznati ovdje