GODIŠNJE IZVJEŠĆE UN-u

Predsjednika Haškog suda brinu topnički dnevnici

09.10.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Predsjednik Haškog suda (ICTY) Patrick Robinson u četvrtak je u pisanom godišnjem izvješću Općoj skupštini UN-a, koje je objavljeno na web stranici suda, istakao da u suradnji Hrvatske s tužiteljstvom Suda postoji problem oko predaje ključnih vojnih dokumenata iz operacije Oluja, odnosno nestalih topničkih dnevnika HV-a.

‘U razdoblju na koje se odnosi izvješće, Hrvatska je primjereno i pravodobno odgovorila na većinu zahtjeva za pomoć od Ureda tužitelja. (...) Međutim Ured tužitelja nastavlja se suočavati s teškoćama u osiguranju suradnje Hrvatske u predmetu Gotovina i ostali. Konkretno, Hrvatska od 2007. kontinuirano propušta predati ključne vojne dokumente vezane uz operaciju Oluja’, istakao je Robinson.

Također je ocijenio da ‘postoji ograničeni napredak u istrazi o nestalim dokumentima’, čiju je provedbu ICTY zatražio od Hrvatske.

‘Ured tužitelja je izrazio zabrinutost oko usredotočenosti, načina i metodologije provedene istrage. Pitanje je otvoreno pred nadležnim sudskim vijećem’, naveo je Robinson, dodajući kako haško tužiteljstvo ostaje u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima na razini Vlade i razini stručnjaka kako bi se riješilo to pitanje.

Također je istaknuo primjerenu suradnju haškog tužiteljstva s Uredom državnog odvjetnika RH.

U govoru koji je održao pred Općom skupštinom UN-a, Robinson nije govorio o suradnji država s ICTY-em.

U govoru je istaknuo da bi ICTY trebao završiti glavninu suđenja iduće godine, a preostala tri 2011. te suđenje Radovanu Karadžiću početkom 2012. Tijekom 2013. trebali bi završiti svi žalbeni postupci.

Pozvao je članice UN-a da učine sve na uhićenju preostale dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Robinson je također otvorio pitanje isplate odšteta žrtvama ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, te pozvao na stvaranje komisije koja bi bila nadležna za odštetne zahtjeve.