GRAZ U ŠOKU

Psihički bolestan napadač zasad nesposoban za ispitivanje

21.06.2015 u 15:40

Bionic
Reading

Mladi Austrijanac koji je ubio troje ljudi, a ozlijedio njih 34-ero zaletjevši se terenskim vozilom u mnoštvo u subotu u Grazu, još nije sposoban za ispitivanje, objavilo je u nedjelju austrijsko tužiteljstvo

Napadač 'još nije u stanju da bi ga se moglo ispitivati', rekao je glasnogovornik tužiteljstva, dodajući da nije mogao odgovarati ni liječniku koji ga je pregledao u pritvoru. Pokazuje znakove psihoze, a poznat je po nasilju, zbog čega je potkraj svibnja izbačen iz obiteljskog doma uz zabranu pristupa obitelji.

'Rana će teško zacijeliti, trebat će vremena', rekla je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, koja je u nedjelju ujutro posjetila mjesto događaja. 'Ovo što se dogodilo, nepojmljivo je. Za to ne postoji izgovor. Grad je živa rana', kazala je.

Dvadesetšestogodišnji Austrijanac bosanskohercegovačkih korijena zaletio se velikom brzinom terenskim vozilom u mnoštvo u Herrengasseu u središtu Graza. Prema navodima očevidaca, najprije je zahvatio jednu biciklisticu i jednu ženu na motociklu, a nakon toga izišao je iz vozila i napao pješake nožem.

Na mjestu napada održavala se priredba uoči utrke Formule 1 koja bi se ovoga vikenda trebala održati u obližnjem Spielbergu.

Troje ljudi, jedno četverogodišnje dijete, jedna žena u dobi od 24 godine i 28-godišnji muškarac podlegli su ozljedama, a šestero ozlijeđenih hospitalizirano je u kritičnom stanju, no sada su stabilno.

Policija je odmah isključila terorizam kao mogući motiv napada i pripisuje ga psihičkoj bolesti.