NOVI ZAKON

Makedonija: Migranti moraju tražiti azil ili napustiti zemlju u roku 3 dana

19.06.2015 u 07:48

Bionic
Reading

Makedonski parlament odobrio je u četvrtak dopune zakona o azilu kako bi zaustavio val izbjeglica koji tisućama pristižu u tu bivšu jugoslavensku republiku u nadi da će ući u Europsku uniju

Velika većina od 123 zastupnika u parlamentu poduprla je te amandmane, budući da konzervativna vlada premijera Nikole Gruevskog i njegovi saveznici imaju u njoj komotnu većinu.

Izbjeglice će se, po tim dopunama, moći prijaviti vlastima i zatim će imati 72 sata za podnošenje zahtjeva za azil u Makedoniji ili za odlazak iz zemlje.

Ministar unutarnjih poslova Mitko Čavkov je u obraćanju zastupnicima rekao da "granična policija svakodnevno vraća 2000 do 3000 izbjeglica koji iz Grčke pokušavaju ući u zemlju".

"No velik broj imigranata uspijeva ući u Makedoniju i njihov se broj utrostručio u zadnjih pet mjeseci", dodao je ministar.

Izbjeglice će se usto moći koristiti javnim prijevozom, napose željezničkim i autobusnim, ili taksijima, što makedonske vlasti dosad nisu dopuštale.

Takva apsurdna situacija nagnala je imigrante da pješice ili, kao nedavno, biciklom prijeđu Makedoniju, opasan put dug 200 km, do granice sa Srbijom - koja nije članica EU-a - odakle zatim ulazeći u njezine susjede Madžarsku, Rumunjsku i Hrvatsku mogu stići u EU.

Madžarska je u srijedu objavila da zatvara granicu sa Srbijom, dan nakon neuspjeha Europljana da odluče o solidarnoj raspodjeli izbjeglica na svom teritoriju. Budimpešta je počela "pripremu" za gradnju zida visokog 4 i dugog 175 km duž svoje granice sa Srbijom, na što je premijer Aleksandar Vučić rekao da je "iznenađen i šokiran".

Broj izbjeglica u Madžarskoj skočio je s 2000 u čitavoj 2012. na 54.000 od siječnja ove godine. Budimpešta tvrdi da ih 95 posto ulazi preko granice sa Srbijom.