POTRAGA ZA VODOM

NASA 'bombardirala' Mjesec

09.10.2009 u 13:40

Bionic
Reading

NASA je u petak oko 13.30 po hrvatskom vremenu prema Mjesecu lansirala dva projektila koji bi na njegovu južnom polu trebao načiniti krater dubine četiri i promjera 20 metara. Razlog za 'bombardiranje Mjeseca' je potraga za zalihama vode koje bi trebale služiti astronautima u njihovim budućim misijama. NASA želi dokazati kako tragovi vode postoje i ispod površine Zemljinog satelita

Bombardiranje Mjeseca NASA je prenosila izravno putem interneta. Američka svemirska agencija planira lansirati projektil Centaur u jedan od kratera koji su blizu južnog pola Mjeseca. Eksplozija bi trebala biti dovoljno snažna da napravi krater promjera 20 i dubine 4 metra.

Fokus eksperimenta usmjeren je na oblak koji će nastati nakon eksplozije. U njemu znanstvenici očekuju pronaći ostatke leda i vodene pare koji bi potvrdili prisutnost vode i ispod površine Mjeseca.

Nakon udara, satelit LCROSS proći će kroz oblak prašine skupljajući materijal koji će odmah analizirati tehničari sa Zemlje. Projekt LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) započeo je prošlog lipnja, a tek prije nekoliko dana znanstvenici su odlučili raketirati površinu Mjeseca.

Rezultati prijašnjih istraživanja upućuju na to da na ciljanom mjestu postoji velika koncentracija hidrogena gdje su temperature iznimno niske zbog malo sunčevih zraka. Ova misija je prva NASA-ina misija koja se tiče Mjeseca posljednjih deset godina.

Valja istaknuti kako Ujedinjeni narodi imaju dokument nazvan Outer Space Treaty, koji zabranjuje iskorištavanje Mjeseca i drugih tijela u svemiru, u bilo koje, osim miroljubive svrhe, no NASU i Amerikance taj sporazum očito previše ne brine, jer oni žele na površini mjeseca, koja je ionako puna kratera, 'napraviti' krater promjera čak 7,5 kilometara. Prema pisanju Examinera, to je čisto kršenje navedenog UN-ovog sporazuma, kojeg je potpisalo čak 125 zemalja te ratificiralo njih 98.

Prema Outer Space Treatyju zabranjeno je mijenjanje krajolika nebeskih tijela. 'Mjesec i druga nebeska tijela mogu se iskorištavati od strane vlada svih država, isključivo u miroljubive svrhe. Gradnja vojnih baza, instalacija i utvrđenja, kao i testiranje novih oružja te provođenje vojnih vježbi, izričito se zabranjuju', stoji u sporazumu UN-a.

Prema jednom od izvještaja cilja LCROSS misije, kojeg navodi Examiner, satelit bi iz orbite trebao pronaći krater na površini Mjeseca, koji je dovoljno plitak i taman i koji bi postao primarna meta. Nakon tog, satelit bi trebao navoditi raketu Centaur, koja bi brzinom od oko 9.000 kilometara na sat trebala udariti u isti krater te kreirati znatno veći i dublji krater, promjera i do 7,5 kilometara. NASA navodi kako je cilj misije, između ostalog, i ustanoviti postoji li voda ili led u kraterima na južnom polu Mjeseca, što je od velikog značaja i za 'buduće ljudske aktivnosti na površini Mjeseca'.