SAUDIJSKA ARABIJA

Bičevanje i pet godina zatvora zbog govora o seksu

07.10.2009 u 19:56

Bionic
Reading

Saudijac koji se raspričao o svom seksualnom životu na televiziji LBC sa sjedištem u Libanonu, osuđen je u srijedu na tisuću udaraca bičem i pet godina zatvora, rekao je njegov odvjetnik

Sud presudu Mazenu Abdulu Džavadu (32) temelji na islamskom zakonu, a njegovo ponašanje ocjenjuje nemoralnim, naveo je odvjetnik. Trojica prijatelja optuženog koji su se pojavili u istom programu, osuđeni su svaki na po dvije godine zatvora.

Osuđeni Saudijac se javio u talk-show LBC-a iz svog stana u Džedi, te je u gledanom talk showu Bold Red Line (Hrabra crvena linija) pričao o svojim predbračnim seksualnim iskustvima. Program je izazvao ogorčenje konzervativnih krugova saudijskog kraljevstva, pa je religiozna policija krajem srpnja uhitila Mazena Džavada. Optužilo ga se jer je 'širio nemoral i priznao zločine na satelitskom televizijskom kanalu'.

Osam dana nakon Džavadovog uhićenja, vlasti su zatvorili urede LBC-a u Dćedi jer su emitirali programe 'suprotne moralu i etici'. Uhićene su i dvije namještenice televizije koje su radile na emisiji i sada čekaju suđenje.

Osuđenom Džavadu izrečene su i dodatne mjere, tako da nakon što odsluži zatvorsku kaznu tri godine ne smije putovati ni napustiti zemlju, a određeno mu je i obvezno psihijatrijsko liječenje.