ŠIRENJE MITOVA

Ne, papa Franjo nije rekao da nije potrebno vjerovati u boga

08.06.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Nedavan posjet poglavara Katoličke crkve glavnom gradu Bosne i Hercegovine mnogima je poslužio kao povod da na društvenim mrežama prošire izjavu koja se pripisuje upravo papi Franji, a u kojoj on navodno ističe da nije potrebno vjerovati u boga da bi se bilo dobrim čovjekom

Papa Franjo svojim je neortodoksnim izjavama i ponašanjem od 2013, kad je izabran za papu, iznenadio mnoge vjernike, ali i nevjernike. Javno se odrekao mnogih simbola bogatstva koji su prije njega nerijetko pratili lik i pojavu poglavara Katoličke crkve te je, za razliku od svojih prethodnika, dao niz pomirljivih izjava usmjerenih prema LGBT populaciji i nevjernicima, odnosno tretmanu koji su spomenute populacije imale tokom stoljeća, naročito od vjerskih organizacija.

No takve su Papine izjave stvorile plodno tlo za nastajanje potpuno fabriciranih izjava koje se pripisuju njemu, iako ih u stvarnosti nikad nije izrekao. Možda najpoznatija među njima je sljedeća: 'Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo zastarjelo. Netko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ići ni u crkvu, ni davati joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga dok su se mnoga najgora djela radila u Njegovo ime.'

I koliko god da takva izjava zvuči pomirljivo prema ateistima i agnosticima, s njome postoji jedan 'mali' problem. Naime Papa to nikad nije izgovorio.

Radi se o mitu koji kruži internetom od prosinca 2014, a koji se kao Papin citat pojavio i u nekoliko medija. Neki mediji su, citirajući ovu 'izjavu', u naslovima tvrdili kako je 'Papa otvorio vrata raja ateistima'. Ta mitska 'izjava' toliko se proširila medijima i društvenim mrežama da je slučaj provjerio i slavni Snopes, stranica koja se bavi istraživanjem urbanih legendi i mitova.

Što je, dakle, Papa zaista rekao o ateistima prilikom homilije u svibnju 2013?

'Gospodin nas je stvorio na svoju sliku i naličje, i mi smo slika Gospodina, i On čini dobro i svi mi imamo u srcu tu zapovijed: čini dobro i ne čini zlo. Svi. 'Ali, oče, taj nije katolik! Ne može činiti dobro!' Da, može činiti. Mora činiti. Ne može: mora! Jer ima tu zapovijed u sebi. 'Ali, oče, taj nije kršćanin, ne može to činiti!' Da, može činiti. Mora činiti. Naprotiv, to zatvaranje u misli da se ne može činiti dobro izvan, svi, je zid koji nas vodi ka ratu i to je i ono što su neki mislili u povijesti: ubijati u ime Boga. Možemo ubijati u ime Boga. A to je, jednostavno, huljenje. Kazati da se može ubiti u ime Boga je huljenje. Gospodin je sve, sve nas je otkupio Isusovom krvlju: sve, ne samo katolike. Sve! 'Oče, a ateiste?' I njih. Sve! A ta krv nas čini djecom Božjom prve kategorije! Stvoreni smo djeca s naličjem na Boga i Kristova krv nas je otkupila sve! I svi mi imamo obvezu činiti dobro. Ta zapovijed da činimo dobro vjerujem da je lijep put prema miru. Ako mi, svatko na svoj način, učinimo dobro za druge, onda ćemo se susresti tamo, činimo dobro, i činimo polagano, adagio, malo-pomalo, stvaramo kulturu susreta: imamo veliku potrebu za tim. Susretati se čineći dobro. 'Ali ja ne vjerujem, oče, ja sam ateist!' Ali činiš dobro: susrest ćemo se tamo!', ustvrdio je Papa u homiliji 22. svibnja 2013.

Na raznorazne medijske interpretacije ove Papine izjave reagirao je i vatikanski glasnogovornik Thomas Rosica te je eksplicite ustvrdio kako sadržaj homilije nije sugerirao to da je vjerovanje u boga nebitno za spasenje: 'To što je rekao znači da spasenje dolazi od Krista odnosno glave čija je Crkva tijelo. To znači da ne mogu biti spašeni oni koji bi, znajući da je Crkvu ustanovio Krist i da je neophodna za spasenje, odbili ući u nju odnosno ostati u njoj. U isto vrijeme, zahvaljujući Kristu i njegovoj Crkvi, oni koji bez vlastite krivnje ne znaju za Kristovo evanđelje i njegovu Crkvu, ali iskreno traže Boga i, dirnuti njegovom milošću, pokušavaju provoditi njegovu volju, kroz diktat svoje savjesti mogu dostići vječno spasenje.'

I na kraju – postavlja se pitanje zašto bi uopće vrhovni poglavar Katoličke crkve davao izjave koje bi potkopale same temelje organizacije koju vodi? No sudeći prema broju onih, i vjernika i nevjernika, koji s oduševljenjem dijele Papine izmišljene izjave po društvenim mrežama, čini se da je ona stara poslovica o laži koja optrči cijeli svijet dok istina obuje cipele u konačnici ipak - istinita.