SLOVENIJA I VATIKAN

Pahor bi osnovao vojni ordinarijat

06.10.2009 u 17:28

Bionic
Reading

Kako bi popravila odnose s Vatikanom, sadašnja slovenska vlada razmišlja o osnivanju vojnog ordinarijata, a predsjednik vlade Pahor najavio je i skoro rješavanje pitanja građevinske dozvole za sjedište apostolske nuncijature u Ljubljani

'Ministarstvo obrane proučava mogućnost osnivanja vojnog ordinarijata', rekao je Pahor u utorak na sastanku vladinih predstavnika i predstavnika gotovo 30 vjerskih zajednica koje djeluju u Sloveniji.

'Želimo ustanoviti je li osnivanje ordinarijata, odnosno posebne biskupije u vojsci moguće. Želimo da se vjernici osjećaju slobodno u izražavanju svog vjerskog uvjerenja, ali i da se poštuju ustavna odredba o odvojenosti vjerskih zajednica od države', rekao je Pahor.

Istodobno, Pahor je najavio skorašnji rasplet pitanja dozvole za gradnju apostolske nuncijature u Ljubljani, pitanja koje od osamostaljenja države narušava odnose s najvećom vjerskom zajednicom u državi i odnose s Vatikanom.

Predsjednik slovenske vlade međutim nije najavio promjenu na mjestu spornog ravnatelja vladina ureda za odnose s vjerskim zajednicama Aleša Guliča.

To je imenovanje nekadašnjeg zastupnika liberalne stranke u parlamentu i uvjerenog ateista u Katoličkoj crkvi u Sloveniji ocijenjeno kao 'provokacija', jer je smijenjen prijašnji ravnatelj s kojim su katolici i pripadnici ostalih konfesija bili zadovoljni.

Slovenski su mediji naveli da je i to bio razlog što Pahora prilikom nedavnog posjeta Vatikanu nije primio poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI. No Pahor ističe kako je odluka o tome tko će u ime vlade voditi dijalog s vjerskim zajednicama njezina suverena nadležnost i da se Gulič neće mijenjati.

'Država ima suvereno pravo imenovati svoje visoke dužnosnike i ne može dopustiti da se druge države miješaju u tu suverenost, no Guličem će mnogi biti pozitivno iznenađeni', rekao je slovenski premijer, dodajući da je Gulič intelektualac i čovjek širokih pogleda i tolerantnog svjetonazora.