VRUĆ ORAH ZA OSLO

Snowden ide u Norvešku po nagradu za slobodu govora?

02.06.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Bivšem zaposleniku Američke agencije za sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu dodijeljena je nagrada u utorak u Norveškoj pa se postavlja delikatno pitanje njegova eventualnog dolaska u tu skandinavsku zemlju, blisku saveznicu Sjedinjenih Država

Tridesetjednogodišnji Amerikanac dobio je nagradu Bjornson za slobodu govora 'za svoj rad na zaštiti privatnosti i za razotkrivanje razmjera prisluškivanja građana u SAD-u i u svijetu', ističe se u obrazloženju odbora za dodjelu nagrade.

Edward Snowden, koji je u SAD-u optužen za špijunažu pošto je razotkrio razmjere nadzora što ga je provodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i koji trenutačno živi u egzilu u Rusiji, dobio je poziv da dođe u Norvešku gdje će mu 5. rujna biti predana nagrada, što je norveške vlasti dovelo u situaciju koja bi mogla biti neugodna.

Akademija Bjornstjernea Bjornsona - nazvana po imenu norveškog pisca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1903. - zatražila je od norveške vlade da zajamči da Snowden ne bude izručen odluči li doći i preuzeti nagradu koja mu donosi 100.000 kruna (11.500 eura).

Ministarstvo pravosuđa je izvijestilo da je za slučaj nadležan Useljenički ured, koji je pak rekao da će odluku donijeti tek nakon Snowdenova eventualnog zahtjeva.

Kada je 2014. dobio švedsku nagradu Right Livelihood, koja se dodjeljuje za doprinos čovječanstvu, Snowden nije preuzeo nagradu u Stockholmu nego se javio putem videoveze.

Snowden je i jedan od kandidata za Nobelovu nagradu za mir za 2015., koja će se 9. listopada dodijeliti u Norveškoj.