BLOKIRAT ĆE PROMET

Sigurnosne službe BiH i Vatikana blisko surađuju u pripremi Papina posjeta

02.06.2015 u 12:53

Bionic
Reading

Policijske agencije i pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini poduzimaju sve potrebne mjere kako bi predstojeći pohod pape Franje Sarajevu najavljen za 6. lipnja sa sigurnosnog aspekta protekao bez poteškoća, priopćeno je u utorak iz Tužiteljstva BiH koje koordinira sigurnosne pripreme opsežnog subotnjeg programa posjeta Svetog Oca

Tim je povodom tijekom dana u Sarajevu održan sastanak operativne skupine tijela vlasti BiH zadužene za borbu protiv terorizma sa šefovima sigurnosnih službi Vatikana.

Sastankom kojemu je predsjedao glavni tužitelj BiH Goran Salihović nazočio je šef Sigurnosnih službi Vatikana Domenico Gianni kao i čelnici Žandarmerije Vatikana i Komesarijata za odnose Vatikana s Interpolom i partnerskim agencijama u svijetu te predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Salihović je izvijestio čelnike sigurnosnih službi Svete Stolice da operativna skupina intenzivno radi kako bi sigurnost posjeta Pape bila na najvišoj razini te kako su predstavnici Tužiteljstva BiH i sigurnosnih agencija u stalnom kontaktu.

Gosti iz Vatikana, kako navode iz Tužiteljstva BiH, zahvalili su se na spremnosti i otvorenosti za suradnju te aktivno sudjelovanje u sigurnosnim pripremama za uspješni posjet Svetog Oca Bosni i Hercegovini a dogovorena je puna koordinacija i zajedničko djelovanje sve do okončanja programa posjeta.

Ranije je najavljeno kako će u Sarajevu u subotu na dan Papina dolaska na izravnom osiguranju biti angažirano do dvije tisuće policajaca.

Tijekom prolaska kolone vozila u kojoj će biti Sveti Otac od zračne luke ka središtu grada privremeno će biti obustavljen promet a ograničenja za promet vozila bit će i u ulicama u kojima će papa Franjo proći ka stadionu Koševo gdje će se održati središnje misno slavlje te potom u starom dijelu grada uoči njegova odlaska u katedralu Srca Isusova.

Iz crkvenog organizacijskog odbora potvrđeno je kako će se Sveti Otac sarajevskim ulicama provesti papamobilom koji će za tu prigodu biti dopremljen iz Vatikana.