TRGOVINA OD 50 MLRD DOLARA

Europske energetske kompanije: Koliko će nas točno koštati emisija ugljika

02.06.2015 u 08:30

Bionic
Reading

Najveće europske naftne i plinske kompanije zatražile su od vlada diljem svijeta da uvedu sustav utvrđivanja cijena za emisije ugljika, u zajedničkoj izjavi uoči okupljanja predstavnika država u Bonnu kako bi poradili na nacrtu sporazuma UN-a o suzbijanju klimatskih promjena.

Izvršni direktori tvrtki BG Group, BP, Eni, Royal Dutch Shell, Statoil i Total, kritizirani da ne čine dovoljno po pitanju rješavanja problema klimatskih promjena, uputili su zajednički apel vladama u kojem kažu da bi utvrđivanje cijena ugljika 'smanjilo neizvjesnost i potaknulo najučinkovitije načine po pitanju troškova za smanjenje emisije ugljika na široj osnovi'.

U zajedničkoj su izjavi kompanije priznale da je postojeći trend emisija stakleničkih plinova previsok da bi se ispunili UN-ovi ciljevi o ograničavanju globalnog zagrijavanja za najviše 2 stupnja.

Obeshrabriti zagađivače

'Naša industrija suočena je s izazovom: moramo podmiriti veću potražnju za energijom uz manje emisije ugljičnog dioksida i spremni smo u tome sudjelovati', kazali su čelnici šest kompanija.

'Čvrsto vjerujemo da će određivanje cijene ugljika obeshrabriti opcije s velikim emisijama ugljika i smanjiti neizvjesnost, čime će se pomoći potaknuti ulaganja u primjerene tehnologije s niskim emisijama ugljika i odgovarajuće resurse primjerenim tempom', stoji u njihovoj izjavi.

Američki naftni divovi ExxonMobil i Chevron odlučili su pak da neće sudjelovati u toj incijativi, kazao je izvor iz naftne industrije. To pismo čelnika kompanija prvi je put objavljeno preko vikenda, u nedjeljnom izdanju londonskog financijskog dnevnog lista Financial Timesa, podsjeća Reuters.

Apel aktivista na vlade

Neprofitna udruga Climate Group pozvala je najveća svjetska gospodarstva da odazovu toj inicijativi iz redova vodećih europskih naftnih i plinskih kompanija.

'To je simboličan trenutak koji pokazuje važnu, ako ne i sveopću promjenu. Pokazuje da među sudionicima utjecajnih sektora industrije fosilnih goriva postoji sve veća svijest o potrebi prilagodbe tržišnoj i klimatskoj realnosti', kazao je Mark Kenber, izvršni direktor Climate Groupa, prema priopćenju.

Utvrđivanje cijene za svaku tonu ugljika koju proizvođači emitiraju ima za cilj potaknuti kompanije da usvoje 'čišće' tehnologije i preusmjere se s fosilnih goriva, prvenstveno ugljena, na druge izvore energije. Kina je najveći proizvođač emisija ugljika u svijetu, podsjeća Reuters.

UN i Svjetska banka snažno zagovaraju mjere kojima se na zagađivače prebacuju obveze plaćanja računa za emisije ugljika.

'Kompanije koje su običavale čekati da vlade odrade posao na poboljšanju mjera ne žele više čekati. Čine korak naprijed, dajući podršku i ohrabrenje akcijama na nacionalnoj i na internacionalnoj razini, zato što je rješavanje problema klimatskih promjena njihova najbolja politika za kontinuitet poslovanja', kazala je Christiana Figueres, čelnica UN-ove uprave za klimatske promjene na prošlotjednoj konferenciji u Barceloni posvećenoj tržištu ugljika.

Prema izvješću Svjetske banke, objavljenom prošloga tjedna, 40 zemalja i više od 20 gradova, država i regija sada imaju cijenu emisije ugljičnog dioksida, pokrivajući oko 12 posto godišnje globalne emisije stakleničkih plinova, odnosno ekvivalent približno 7 milijardi tona ugljičnog dioksida.

Vrlo skup posao

Vrijednost globalne sheme utvrđivanja cijene ugljika, uključujući sheme trgovanja i poreze, ukupno je dosegnula gotovo 50 milijardi dolara, pokazalo je izvješće Svjetske banke, sa stanjem od 1. travnja.

Vlade iz više od 190 zemalja od 1. do 11. lipnja u njemačkom će gradu Bonnu raditi na optimizaciji nacrta teksta UN-ova sporazuma o suzbijanju klimatskih promjena koji bi trebao biti usuglašen u prosincu ove godine u Parizu, podsjeća Reuters.