JAČAJU NAPETOSTI

SAD pozvao Kinu na prekid gradnje u Južnom kineskom moru

30.05.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pozvale su u subotu Kinu na 'trenutačan i trajan' prekid gradnje na otocima u Južnom kineskom moru, ocijenivši da to nije u skladu s međunarodnim pravilima

'Želimo mirno rješenje svih sporenja. U tom cilju treba trenutačno i trajno zaustaviti radove svih onih koji polažu pravo' na suverenitet oko otočka Spratley, izjavio je američki ministar obrane Ashton Carter tijekom sigurnosne konferencije u Singapuru.

'Usprotivit ćemo se također bilo kakvoj dodatnoj militarizaciji' te zone, kazao je Carter istaknuvši da će se američki vojnici nastaviti ulaziti u područje koje je nazvao 'međunarodnim vodama' u Južnom kineskom moru.

Otoci Spratley, arhipelag od 100 otoka, predmet su spora više zemalja koje na njega polažu pravo, među njima Filipina, Malezije, Vijetnama i Kine, a tenzije u Južnom kineskom moru pojačane su zadnjih mjeseci oko kineske gradnje umjetnih otoka i lučke infrastrukture u njezinu pokušaju da potvrdi nagađanja o potencijalno energijom bogatim vodama oko arhipelaga.

Japanski ministar obrane Gen Nakatani također je ocijenio u subotu da projekti gradnje u tom području riskiraju da dođe do nereda u regiji, pozvavši sve nacije, uključujući Kinu, na odgovorno ponašanje.

'Ostavimo li bilo kakvu bespravnu situaciju bez odgovora, red će se brzo pretvoriti u nered i doći će do urušavanja mira i stabilnosti', kazao je japanski ministar u Singapuru. On je predložio mjere za unapređenje sigurnosti u regiji na moru i u zraku, koje uključuju i neprekidan nadzor zračnog prostora koji bi provodile članice Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Ni Japan niti SAD nemaju teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.