SRBIJA RADI PRITISAK

Nikolić: Proglašenje Stepinca svecem narušilo bi odnose Srbije i Hrvatske

29.05.2015 u 09:40

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je zabrinutost da bi odluka o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svetim narušila sve dosad učinjeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske, priopćeno je u četvrtak u Beogradu

Razgovarajući s papinskim izaslanikom kardinalom Kurtom Kochom u povodu inicijative Katoličke crkve da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca, srbijanski predsjednik sugerirao je da bi ta odluka bila pogrešna.

'Ja iskazujem iskreno poštovanje prema svim vjerskim zajednicama u Srbiji, zato vas molim da kad brojite zrna u jednoj ruci, prebacite u drugu i prebrojite ponovo', apel je predsednika Srbije, kako se navodi u priopćenju iz njegova uireda.

Nikolić se, kako je navedeno u priopćenju, zabrinuo da bi odluka o proglašenju Stepinca svecem 'narušila sve ono što je dosad učinjeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske'.

Kardinal Koch je predložio da se formira stručni tim Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koji će istražiti sve povijesne činjenice i nastojati da se kroz dijalog uspostave suradnja i razumijevanje.

Nikolić je izrazio bojazan od progona kršćana, bez obzira na to jesu li pravoslavci, katolici ili protestanti, naglašavajući da “eskalacija terorizma uperenog protiv kršćanstva iziskuje nadilaženje razlika i uspostavu kontinuiranog dijaloga između pripadnika kršćanskih zajednica”.

Kardinal Koch Nikoliću je prenio pozdrave pape Franje, naglasivši njegovo zadovoljstvo u povodu službenog posjeta predsjednika Srbije Vatikanu u rujnu ove godine, navedeno je u priopćenju.

Nikolić je u službenom posjetu Vatikanu trebao boraviti 17. travnja, ali je let prema Rimu prekinut zbog incidenta u zrakoplovu kojim je putovalo srbijansko izaslanstvo pa se zrakoplov morao vratiti u Beograd.