MILANOVIĆ I DRUŠTVO U AZIJI

Kazahstancima želimo prodati hranu, vojnu opremu i turizam

27.05.2015 u 18:37

Bionic
Reading

Hrvatski premijer i gospodarski tim koji je poveo u Kazahstan za Hrvatsku traže poslovne prilike prije svega u prehrambenoj i vojnoj industriji, te će ispitati potrebe kazahstanske vojske i pokušati plasirati odgovarajuću vojnu opremu. Iz Kazahstana uvozimo naftu, ulje i plin, a tamo izvozimo farmaceutske i kozmetičke proizvode i građevinski materijal

Kazahstan nije zemlja snova za Hrvatsku, nego tek zemlja u kojoj se mukotrpno traže poslovne prilike, a suradnja ovih dviju zemalja traje već dulje vrijeme. Bila je tamo prošle godine ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, a danas je u zemlju Centralne Azije otputovao premijer Milanović i sa sobom poveo gospodarski tim koji će opipati tržište. Ponajprije za plasman prehrambenih proizvoda i vojne opreme kada se ustanove potrebe kazahstanske vojske. S tamošnjim ministrom obrane susreo se hrvatski ministar Ante Kotromanović.

Bilanca s Kazahstancima kaže da u tu zemlju izvezemo proizvoda i usluga u vrijednosti 22,6 milijuna američkih dolara, a uvozimo oko 69 milijuna dolara, najviše nafte, plina i ulja dobivenog iz bitumena.
Perspektive ipak ima i hrvatsko izaslanstvo ima jasan plan i viziju što želi ponuditi Kazahstanu, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

'Gospodarstvo Kazahstana intenzivno se razvija. S obzirom na velike investicijske radove koji se planiraju u narednom razdoblju, područja perspektivna za suradnju su graditeljstvo, energetika, proizvodnja hrane, farmacija i turizam, a treba uzeti u obzir i to da je veliki interes s kazahstanske strane iskazan za know-how u ovim sektorima', rekli su za tportal u Službi za komunikacije Hrvatske gospodarske komore.
Kazahstancima dovozimo veće količine građevinskog materijala, a s njima želimo surađivati i na turističkom planu. Naša bi Vlada željela vidjeti što više Azijata na Jadranu ljeti, a našim ljubiteljima egzotičnih destinacija približili Kazahstan kao zemlju u kojoj se ima što vidjeti.

Zanimljivo, Hrvatska čak četvrtinu ukupno izvezenih farmaceutskih proizvoda izvozi u Kazahstan, a nekoliko naših tvrki već je pripremilo teren za poslovnu suradnju s kazahstanskim.
'Memorandume su potpisale tvrtke Dok-ing, Pastor, Uljanik, Podravka i Eurocable, a oni predstavljaju načelnu zainteresiranost hrvatskih tvrtki da svoje poslovanje usmjere na kazahstansko tržište dok će se na razvoju konkretnih projekata intenzivno raditi u narednom periodu', kažu u Službi za komunikacije HGK-a.