OBEĆAVA I STANOVE SIROMAŠNIMA

Cameron predložio parlamentu referendum o EU-u

27.05.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Referendum o ostanku u Europskoj uniji samo je jedna od točaka u paketu zakona koje je britanska kraljica spomenula u govoru u srijedu, prigodom inauguracije prve britanske vlade sastavljene samo od konzervativaca u više od dva desetljeća

Kraljica Elizabeta II. u srijedu je parlamentu predstavila Cameronov program. Kraljica, kojoj je govor pripremila vlada, čitala ga je s prijestolja u Domu lordova.

'Moja će vlada donositi zakone u interesu svih u ovoj zemlji', rekla je Elizabeta II. a prenosi BBC.

Cameron je obećao da će se referendum održati do kraja 2017., a zakon koji osigurava održavanje referenduma sadržan je u kraljičinu govoru.

Britanski premijer u programu najavljuje da će 'reformirati sindikate i zaštititi javne službe od štrajka', piše dpa.

Budući da je suočen sa snažnom opozicijom, čak i iz vlastite stranke, odustao je od prijedloga da se slabijim zakonom zamijeni Zakon o ljudskim pravima te u programu najavljuje početak konzultacija o tome.

Cameron nudi 'više sigurnosti radnim ljudima', te "borbu protiv esktremizma i promoviranje socijalne kohezije', uz 'obuzdavanje ilegalne imigracije i kriminalizaciju ilegalnog rada te olakšano protjerivanje osuđenih stranih kriminalaca', dodaje dpa.

Uz to kraljičin govor predviđa nastavak devolucije Škotske, Walesa i Sjeverne Irske te petogodišnju zabranu rasta poreza na dohodak, PDV-a i socijalnog osiguranja.

Djeca od tri i četiri godine do 2017. dobit će 30 sati na tjedan besplatne vrtiće, ali će se s 26 smanjiti na 23 tisuće funta ukupan iznos socijalne pomoći koje u godini može dobiti jedno kućanstvo.

Cameron je u svojem programu predvidio i zabranu tzv. 'legalnih droga', koje se prodaju kao mirisni štapići, mirisne soli ili gnojivo za biljke, čime zaobilaze zakon, a sadrže supstance koje djeluju na sličan način kao zabranjene droge.

Prije tjedan dana Cameron je najavio i uvođenje 'istinske zdravstvene zaštite sedam dana u tjednu' do 2020., a u govoru je najavljen i rast sredstava za zdravstvo.

Cameron će omogućiti da milijun i tristo tisuća stanara socijalnih stanova kupi stan, a najavljuje i gradnju 400 tisuća novih.

U govoru se ne spominje obećano glasanje o povlačenju zabrane lova na lisice, ali ministrica za ekologiju Liz Truss rekla je da će se do 2020. i o tome glasati.