DIM NAD DARWINOVIM OTOČJEM

Vulkan na Galapagosu eruptirao nakon 33 godine

26.05.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Vulkan Wolf na ekvadorskom otoku Isabela u otočju Galapagos eruptirao je u prvima satima ponedjeljka, nakon 33 godine mirovanja. Erupcija vulkana od 1,7 kilometara visine mogla bi ugroziti jedinstvenu vrstu ružičastih iguana. Otok Isabela bogat je raznovrsnom florom i faunom, tipičnom za arhipelag koji je djelomično inspirirao Charlesa Darwina na teoriju evolucije nakon njegovog posjeta Galapagosu 1835. godine

'Vulkan Wolf ne nalazi se u blizini naseljenog područja. Nema rizika za ljudsko stanovništvo. Ovo je jedino svjetsko stanište ružičastih iguana', poručio je na Twitteru Nacionalni park Galapagos.

Ta ustanova podijelila je fotografije na kojima se vidi slijevanje lave iz vulkana Wolf, koji je ujedno i najviša točka Galapagosa te tamni dim koji seže i do 10 kilometara visine.

Lava se slijeva južnom stranom vulkana, a ružičaste iguane, koje su i službeno ugrožena vrsta, naseljavaju suprotnu stranu, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša dodajući da očekuje kako će životinje dobro proći.

Očekuje se, međutim, da će lava dosegnuti more, gdje bi mogla naštetiti podmorskom životu, poručio je u odvojenom priopćenju Geofizički institut.