ZRAČNI UDARI

Turska i SAD će poduprijeti sirijske pobunjenike

25.05.2015 u 12:01

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Turska 'u načelu' su se dogovorili da će pružiti zračnu potporu nekim snagama sirijske umjerene oporbe, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, a taj bi dogovor, ako bude potvrđen, mogao dodatno proširiti angažman Washingtona u sirijskom sukobu, prenose agencije

Američki dužnosnici zasad nisu komentirali to pitanje - SAD se dosad suzdržavao od nametanja zračne "sigurne zone" za sirijske pobunjenike jer bi se to moglo smatrati objavljivanjem rata državi Siriji

Cavusoglu je kazao da bi se zračna potpora mogla pružiti sirijskim pobunjeničkim postrojbama koje se obučavaju na turskom teritoriju prema američkom programu, navodi Reuters. Prema tome planu, čija je provedba u više navrata odgađana, oko 15 tisuća sirijskih boraca poslalo bi se preko granice u Siriju gdje bi se borili protiv džihadista iz Islamske države (IS).

Turski ministar nije objasnio što bi taj "načelni" dogovor trebao uključivati. "Moramo ih poduprijeti iz zraka. Ako ih ne zaštitiš i ne pružiš im zračnu potporu, u čemu je onda smisao? Postoji načelni dogovor o osiguravanju zračne potpore. Kako će se on provesti ovisi o vojsci", rekao je Cavusoglu.

Program slanja sirijskih boraca odgađan je više puta, a mediji navode da se dva saveznika ne slažu oko strategije.

Dok Turska želi da program bude dio općenite strategije koja bi uključivala borbu protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, SAD tvrdi da je cilj uvježbavanja sirijskih pobunjenika isključivo borba protiv IS-a.

Istodobno su zračne snage sirijske vlade intenzivirale udare na položaje boraca IS-a u Palmiri, gradu u središtu zemlje koji su prošlog tjedna zauzeli džihadisti, prenosi AFP.

"Od jutra su zračne snage sirijskog režima izvršile 15 zračnih napada na Palmiru i njezina predgrađa", navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).