AKCIJA 'UDARITI JAKO'

Kina bez milosti gazi teroriste

25.05.2015 u 08:51

Bionic
Reading

Kina je u ponedjeljak objavila da je onesposobila 181 terorističku skupinu otkako je prije godinu dana pokrenuta kampanja nazvana 'Udariti jako' u Xinjiangu, području s dominantnim muslimanskim stanovništvom

Prema statističkim podacima regionalnih komunističkih vlasti koje je nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora, 96 posto tih terorističkih skupina onesposobljeno je prije nego su uspjele prijeći u akciju.

Preko sto osumnjičenih predalo se policiji prema tim istim podacima koje citiraju službena novinska agencija Xinhua i informativna stranica Tianshan.

Kampanja 'Udariti jako', koju su oštro kritizirale organizacije za zaštitu ljudskih prava, pokrenuta je neposredno nakon krvavog napada u Urumqiju u svibnju prošle godine.

Dva terenska vozila nasrnula su na gomilu na otvorenoj gradskoj tržnici dok su njihovi putnici bacali eksploziv. Poginulo je 39 osoba kao i četiri napadača. Više od 90 osoba je ranjeno.

Kampanja 'Udariti jako' koja je produljena najmanje do kraja 2015., pretvorila se u nemilosrdnu represiju s više desetaka smrtnih kazni i pogubljenja popraćenih stotinama uhićenja i suđenjima po hitnom postupku.