RAMADI ŠAPTOM PAO

Pentagon optužio iračku vojsku za kukavičluk

24.05.2015 u 19:39

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Ashton Carter ocijenio je u nedjelju da iračka vojska nije pokazala volju da se bori za Ramadi, grad koji je prije tjedan dana pao u ruke skupine Islamske države (IS)

"Iračke snage nisu pokazale želju da se bore. Suočeni smo s problemom nedostatne volje Iračana da se bore protiv IS-a i da se brane", rekao je šef Pentagona za CNN.

"Irački vojnici su bili bitno brojniji od protivnika i nisu se uspjeli boriti. Povukli su se iz tog područja", rekao je američki ministar obrane.

"Možemo im pružiti obuku, opremu, ali im ne možemo prenijeti volju da se bore", dodao je.

Carter je rekao da se nada da će nakon što im pruže obuku, opremu i pomoć, Iračani pokazati želju da se bore, jer je to jedini način da se pobijedi IS.

"Bombardiranja koja vodi koalicija zemalja pod vodstvom Sjedinjenih Država su učinkovita, ali ništa ne može nadomjestiti želju iračkih snaga da se bore", rekao je ministar.

"Mi ne možemo donijeti pobjedu, samo Iračani to mogu, posebice u slučaju sunitskih plemena na zapadu", zaključio je.

Džihadisti IS-a su u nedjelju preuzeli potpunu kontrolu nad jednim graničnim prijelazom između Sirije i Iraka, gdje vladine snage uz potporu šijitskih milicija pokušavaju pokrenuti protuofenzivu nakon što su prošle nedjelje džihadisti osvojili ključni grad Ramadi.

Pobjede ultraradikalne sunitske skupine dovode u pitanje strategiju Sjedinjenih Država, na čelu koalicije koja je izvela više od 3000 zračnih napada na Iraku i Siriju od kolovoza 2014., čime nije uspjela spriječiti napredovanje IS-a.