AUTORITARNI VOĐA

Turska policija masovno uhićuje Erdoganove protivnike

22.05.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Turska policija pokrenula je u petak operaciju u kojoj pritvara desetke ljudi, među ostalima i poslovne ljude koji su pristalice muslimanskoga vođe Fetullaha Gulena koji živi u Sjedinjenim Državama, a poznat je kao bivši saveznik, a sada žestok protivnik predsjednika Tayyipa Erdogana, objavio je ured pokrajinskog guvernera.

Akcije protiv onih koje Erdogan smatra paralelnim strukturama i terorističkim skupinama u državi, dosad su se uglavnom bavile Gulenovim simpatizerima u policiji, pravosuđu, medijima i u banci koju su osnovali njegovi sljedbenici.

Erdogan želi osigurati potporu za svoju stranku AK za izbore koji se održavaju u lipnju, a nada se da će tako dobiti i šire predsjedničke ovlasti. Gulena optužuje da je inscenirao korupcijski skandal kako bi ga diskreditirao i svrgnuo. Gulen koji je vrijeme AK-ova preuzimanja vlasti prije više od 12 godina bio Erdoganov bliski saveznik, tu optužbu odbacuje.

Policijska operacija u petak bavila se gradom Konyom u središnjem dijelu Turske, ali odvijala se u 19 pokrajina. Meta je bilo 66 osoba, među kojima je bilo poslovnjaka i nekadašnjih policajaca, rekao je guverner Konye.

U priopćenju iz guvernerova ureda kaže se da je riječ o istrazi o navodnoj pripadnosti "Fetullahističkoj terorističkoj skupini" i o kršenju tajnosti istrage, ali nema nikakvih pojedinosti.

Akciju je potaknulo uhićenje odvjetnika iz Konye koji je s tajnicom početkom mjeseca pokušao pobjeći iz Turske, dodaje se u priopćenju.