RATNI ZLOČINAC

Šešelj se do utorka mora vratiti u Haag!?

22.05.2015 u 15:20

Bionic
Reading

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je u petak da je Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo odluku po kojoj se šef radikala Vojislav Šešelj treba vratiti u Haag do 26. svibnja, prenose srbijanski mediji

Sudsko vijeće Haškog suda donijelo je 6. studenoga 2014. odluku da Vojislav Šešelj, poslije 11 i po godina pritvora, zbog teškog zdravstvenog stanja, bude pušten na privremenu slobodu. B92 javlja da je Šešelj kazao da se neće dobrovoljno predati, ali i da neće ni bježati. S druge strane glasnogovornik Haškog suda je za isti medij izjavio da ne zna ništa o roku da se do 26. Svibnja Šešelj mora pojaviti u Haagu. 'Što će dalje biti i kako će se razvijati situacija, ja to ne znam, to morate pitati premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Tomislava Nikolića', rekao je ratni zločinac.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u vremenu od 1991. do 1993. Prvostupanjsko vijeće ga je na privremenu slobodu pustilo 12. studenoga prošle godine iz humanitarnih razloga, radi liječenja od tumora debelog crijeva koji je, po nalazima liječnika, metastazirao na jetru.

Šešelj je u pritvoru Suda bio od 24. ožujka 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje mu je počelo 2007., a izricanje presude je bilo zakazano za listopad 2013., ali je odgođeno zbog izuzeća suca.