SENZACIJA NA POMOLU

Njemačka ukida radne dozvole za Hrvate?!

22.05.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Njemačka bi od 1. srpnja mogla ukinuti radne dozvole za hrvatske državljane koji žele raditi u toj zemlji

Ovu pomalo senzacionalnu i neočekivanu vijest donosi portal iseljene Hrvatske croexpress.eu pozivajući se na informacije koje su dobili od zastupnika u njemačkom Bundestagu iz redova vladajućeg CDU-a Klaus-Petera Wilscha.

Croexpress piše da je politička odluka donesena te se samo čeka da prođe parlamentarnu proceduru u koju će biti upućena pod brojem 242. Odluka o ukidanju, tvrdi Wilsch, bit će donesena u lipnju. Na naš upit imaju ili ikakvih saznanja da će doći do ukidanja radnih dozvola za Njemačku ili neku drugu zemlju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova su nam poručili da oni kao i cijela diplomatska mreža bilateralno lobiraju da se u što većem broju država članica EU-a hrvatskim radnicima osigura tretman ravnopravan onome koji imaju državljani ostalih zemalja članica.

Njemačka odluku o produljenju ili ukidanju radnih dozvola Hrvatima mora donijeti do 1. srpnja kad istječe dvogodišnje ograničenje pristupu tamošnjem tržištu rada za Hrvate. Ako se odluče produžiti zabranu ovoga puta će to biti na rok od tri godine, potom mogu još jednom produžiti za dvije godine. Maksimalni rok za ograničavanje pristupa tržištu rada radnicima iz neke zemlje nakon ulaska u EU je sedam godina.

Za radnike iz zemalja koje su 2004. pristupile Europskoj uniji (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Estonija, Litva, Latvija) Njemačka je iskoristila maksimalan rok od sedam godina pa je blokada njemačkog tržišta rada ukinuta tek 2011.. Maksimalan od od sedam godina Njemačka je iskoristila i za Rumunjsku i Bugarsku koje su u Uniju ušle 2007. godine.