PREGOVORI U STRASBOURGU

Makedonski čelnici i dalje se ne slažu, sadržaj pregovora tajan

21.05.2015 u 07:43

Bionic
Reading

Makedonski čelnici nastoje pronaći rješenje političke krize u svojoj zemlji, ali se i dalje ne slažu, kazali su u srijedu europski dužnosnici nakon maratonskog sastanka između dviju strana koji se odvija uz posredovanje EU-a

"Iako razlike o tome kako prekinuti sukobe i dalje postoje, predanost političkom rješenju može se smatrati konstruktivnim korakom naprijed", rekao je europski zastupnik Ivo Vajgl, koji posreduje između dviju strana.

"Postignut je dogovor o nekim važnim načelima za daljnje pregovore", dodao je, napominjući da će se oni voditi i u Skoplju s drugim makedonskim strankama i u Bruxellesu uz posredovanje EU-a.

Stranka makedonskog oporbenog vođe Zorana Zaeva bojkotira parlament od izbora prošle godine, optužujući premijera Nikolu Gruevskog da zlorabi svoje ovlasti. Zaev optužuje premijera za masovno nezakonito prisluškivanje i korupciju.

Njegovi socijaldemokrati (SDSM) traže premijerovu ostavku i prijelaznu vladu koja bi pripremila nove izbore. Gruevski Zaeva optužuje za izdaju i ucjenu te korumpiranost.

Obje strane organizirale su zadnjih dana velike prosvjede.

Sadržaj pregovora između Gruevskog i Zaeva, koji su počeli u utorak u Strasbourgu, je tajan, a u pregovorima posreduju europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn i trojica zastupnika EP-a iz različitih političkih skupina - Vajgl, Eduard Kukan i Richard Howitt.