ŠOKANTNA DISKRIMINACIJA

Palestinci više ne smiju putovati izraelskim autobusima

20.05.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Izraelske vlasti pokrenule su pilot program razdvajanja autobusa za izraelske i palestinske putnike sa Zapadne obale, potvrdilo je izraelsko Ministarstvo obrane za AFP. Palestinski radnici moraju se vraćati kućama s posla na izraleskom teritoriju kroz istu kotrolnu točku s koje su ušli u zemlju, a zabranjeno im je koristiti izraelske autobusne linije, javlja izraelski Haaretz

Nova pravila mogla bi produžiti radnička putovanja i za više od dva sata, upozoravaju organizacije za zaštitu ljudskih prava koje se zbog tog poteza namjeravaju žaliti na Visokom sudu pravde.

Prema novom planu, Palestinci koji na postao u Izrael stižu kroz kontrolne točke Rayhan, Hala, Eliyahu i Eyal mogu se vratiti kućama isključivo putem istih točaka. Nije im dopušteno voziti se u Zapadnu obalu istim autobusima s Izraelcima. Očekuje se da će pilot program trajati tri mjeseca, nakon čega će se analizirati njegovi učinci, piše Haaretz.

Do jučer, palestinski radnici koji svakodnevno odlaze na posao u Izrael mogli su se vraćati kućama bilo kojim putem. U središnjem Izraelu, tisuće radnika koji su stizali kroz Eyal vraćali su se autobusima tvrtke Afik na liniji iz Izraela cestom br. 5 u naselje Ariel na Zapadnoj obali. Od sada, radnici se moraju vraćati kroz Eyal i tamo se ukrcavati u palestinske buseve. To znači da čak i oni Palestinci koji žive u blizini ceste br. 5 i rade u Izraelu, sada moraju putovati na sjever do Eyala, što bi moglo potrajati i dva sata više nego prije.

Više o toj temi možete doznati ovdje.