PRODUBLJENJE PODJELA

Dačić: Odluka o rehabilitaciji Mihailovića je sramotna!

14.05.2015 u 20:09

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je sramnom odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitiranju četničkog vođe Draže Mihailovića, ocijenivši da ona ne pridonosi pomirenju i istini, već produbljuje podjele

Dačić je, kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, podsjetio i da je odluka objavljena upravo u danima kad svijet slavi pobjedu nad fašizmom.

'Viši sud u Beogradu trebalo bi podsjetiti da su, prije 70 godina, 14. svibnja 1945., na isti dan kada je on donio sramnu odluku o rehabilitaciji, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslavenskim partizanima. Samo taj podatak jasno govori o tome tko su bili saveznici, a tko neprijatelji, svibnja 1945.', piše u Dačićevu priopćenju.

Srbijanski šef diplomacije smatra da se svijet danas 'suočava s pokušajem revizije povijesti i relativizacije pobjeda i poraza, zločina i kazni', te naglašava kako 'odluke suda ne mogu poništiti povjest'.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, poništio presudu kojom je Mihailović 1946. godine osuđen na smrt i vratio mu građanska prava, te ga progasio nosuđivanim. Odluka suda je konačna.