REAKCIJE NA REHABILITACIJU

'Mi ćemo Srbima prigovarati zbog Draže, a oni nama zbog 'Za dom spremni'

14.05.2015 u 13:30

Bionic
Reading

Povjesničar Josip Jurčević o odluci suda u Beogradu kaže da je ona samo završni čin rehabilitacije Draže Mihailovića koja se događa od devedesetih godina te da prema njoj Hrvatska treba zauzeti stav s obzirom na zločine koje su četnici počinili u Hrvatskoj i BiH tijekom Drugog svjetskog rata, a politički analitičar Žarko Puhovski mišljenja je da presuda neće ništa promijeniti s obzirom na povijesne činjenice

Jurčević naglašava da su Srbi osmišljeno, iz državnih interesa, proveli proces rehabilitacije Mihailovića te da je on jedna vrsta dekomunizacije i lustracije u toj zemlji. Jurčević objašnjava da su se komunisti žestoko obračunavali s četnicima nakon Drugog svjetskog rata, a sada se tamošnja država vezuje za taj identitet, nama, naravno, neprihvatljiv.

'To je jedan od razloga rehabilitacije četničkog pokreta, priznatog od zapadnih saveznika, SAD-a i Velike Britanije, pa i dijelom od SSSR-a, mentora Komunističke partije, skupa s izbjegličkom vladom u Londonu do kraja Drugog svjetskog rata, bez obzira na ono što su oni bili u činjeničnom smislu. Barem mi u Hrvatskoj i BiH najbolje znamo sve o zastrašujućim zločinima četnika i o kolaboraciji', priča Jurčević.

Napominje da proces nije pokrenut bez diplomatske pripreme. 'Prije oko osam godina u američkom veleposlanstvu u Beogradu američki veleposlanik je kćerki Draže Mihailovića predao odličje koje su mu Amerikanci dali odmah poslije završetka Drugog svjetskog rata, ali to nisu htjeli javno objaviti jer nisu željeli remetiti odnose s komunističkom Jugoslavijom', dodaje Jurčević.

Povjesničar kaže da rehabilitacija Draže Mihailovića čudi nas u Hrvatskoj. Podsjeća da je mnoge šokirao podacima koje je objavio u kolumni Početnici, u kojoj se bavio problemom četništva u Hrvatskoj, kada je otkrio da je na prostoru južne Hrvatske, od Šibenika do Makarske, bio cijeli niz postrojbi koje su bile sastavljene od etničkih Hrvata, a kaže da je riječ o znanstveno utvrđenim podacima.

'Bilo bi nam pametnije da se bavimo dubinskim orjunaštvom i četništvom koje i sada postoji u Hrvatskoj i koje puno toga lošeg radi Hrvatskoj nego procesom koji se događa u Srbiji, a koji je njihova interna stvar. Naravno da bi kao država Hrvatska pritom o tome trebala zauzeti stajalište s obzirom na teror koji su četnici provodili po Hrvatskoj', mišljenja je Jurčević.

Na kraju je kazao da će rehabilitacija biti prihvatljiva zapadnim saveznicima koji su priznavali četnički pokret bez obzira na činjenice. Politički analitičar Žarko Puhovski, komentirajući rehabilitaciju Draže Mihailovića, kaže da će u Srbiji trijumfirati skupina nacionalista, koji nisu komunistički nastrojeni, iako sudska presuda u tom pogledu ništa ne mijenja s obzirom na povijesne činjenice.

'U odnosima Srbije s Hrvatskom presuda će biti municija za prepucavanje, kojom će Hrvatska moći prigovarati Beogradu zbog Draže Mihailovića, a oni će moći prigovarati Hrvatskoj zbog pozdrava 'Za dom spremni i u osnovi se ništa neće promijeniti osim što će biti nekoliko dana intenziviranih međusobnih optužbi', kazao je Puhovski.

Analitičaru se kao veći problem trenutno čini to što je srpski premijer priznao javno da je bio jedan od nogometnih huligana, što se može, kaže, razumjeti u tim godinama, ali bi trebao imati potrebe izraziti žaljenje zbog toga i to zbog huligana koji su sudjelovali u poznatim neredima 13. svibnja 1990. na neodigranoj utakmici Dinamo-Crvena zvezda.