OGLASILA SE BIJELA KUĆA:

'Ubojstvo Bin Ladena je američka akcija od početka do kraja'

11.05.2015 u 21:15

Bionic
Reading

Bijela kuća kategorično je u ponedjeljak odbacila kao neutemeljene navode američkog novinara Seymoura Hersha prema kojima je američka administracija iznijela laži o okolnostima u kojima je u svibnju 2011. u Pakistanu ubijen vođa al Qaede Osama bin Laden

'Puno je netočnosti i neutemeljenih navoda u tom članku da bi se na njega odgovaralo točku po točku', rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Ned Price

U članku objavljenom u London Review of Books Hersh piše da je američka administracija surađivala s pakistanskim tajnim službama kako bi akcija američkih specijalaca na kuću u kojoj se skrivao vođa al Qaede u Abotabadu blizu Islamabada, bila dobro izvedena.

Bjiela kuća navodi da je Islamabad o akciji bio obaviješten tek pošto je ona izvedena. 'To je pogrešno, poput brojnih drugih elemenata u navodima Obamine administracije', piše Hersh u članku te kaže da informacije temelji na jednome izvoru - visokom dužnosniku američke tajne službe u mirovini.

Ponovivši da je riječ 'o američkoj akciji od početka do kraja', Ned Price ističe da je samo uzak krug američkih dužnosnika o tomu imao informacije te da je, na samom početku američki predsjednik Barack Obama odlučio o akciji ne obavještavati vlade drugih država, uključujući i pakistansku.