Svijet VELIKI IZVOZNICI NAFTE

Emirati do 2017. grade prvi nuklearni reaktor u Zaljevu

  • Autor: Hina
  • 5.10.2009 7:42:44
  • 5.10.2009 7:27:00

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) namjeravaju do 2017. godine izgraditi prvi nuklearni reaktor u arapskim zemljama Zaljeva u okviru 40 milijardi dolara vrijednog programa razvoja atomske energije, rekli su vodeći dužnosnici te zemlje u nedjelju.

"Realiziraju se planovi komercijalnog iskorištavanja reaktora do 2017. godine", rekao je novinarima Hamad al Kabi, predstavnik UAE-a u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

On je rekao da su Emirati, treći najveći proizvođač nafte, osnovali i Savezne vlasti za nuklearnu regulaciju na čelu s bivšim tehničkim savjetnikom IAEA-e Williamom Traversom kako bi osigurali sigurnost i radiološku zaštitu.

UAE je već najavila da će kupovati potrebno gorivo i neće samostalno obogaćivati uran, gorivo za nuklearne elektrane koje se dodatnom obradom može uporabiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Abu Dabi želi zamijeniti energiju koju za domaće potrebe dobiva iz nafte nuklearnom energijom i tako zadržati visoke prihode od izvoza nafte. UAE očekuje da će njegove potrebe za električnom energijom 2020. godine porasti s 15,5 GW u 2008. na 40 GW.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još