NAJNEIZVJESNIJI IZBORI

Najnovije ankete: Mrtva utrka u Velikoj Britaniji

06.05.2015 u 21:22

Bionic
Reading

Najnovije ankete objavljene u srijedu pokazuju da su konzervativni premijer David Cameron i vođa laburista Ed Miliband u mrtvoj utrci uoči jednih od najneizvjesnijih britanskih izbora u povijesti

Unatoč petotjednoj kampanji, nijedna stranka nije u izrazitom vodstvu, što nagovještava vrlo neizvjesne rezultate izbora koji se održavaju u četvrtak. Ulozi su veliki jer bi ishod glasovanja mogao imati krupne posljedice za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, pa i na jedinstvo zemlje.

Cameron je za 2017., bude li tada na vlasti, najavio referendum o britanskome ostanku u Europskoj uniji. A ankete pokazuju da bi škotski nacionalisti mogli biti treća stranka po snazi, unatoč neuspjehu prošlogodišnjeg referenduma o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.


'Možemo ostvariti većinu koja bi Britancima dala stabilnu vladu kontinuiteta, s dugoročnim gospodarskim planom koji se ostvaruje', rekao je Cameron.

Miliband je poslao svoju poruku neodlučnim biračima. 'Možete i u idućih pet godina imati premijera koji će na prvo mjesto u ovoj zemlji staviti bogate i moćne. Ili, ako premijer budem ja, kojem će na prvom mjestu biti radnici', istaknuo je vođa laburista.

Ankete koje su provele agencije Opinium i TNS, objavljene u srijedu, daju konzervativcima prednost od jedan posto pred laburistima. Anketa ICM-a i lista Guardian daju im izjednačenih 35 posto, s tim da su laburisti u posljednjih devet dana porasli za tri posto.