ODJEVENI PROSVJEDNICI

Gužva u češkom parlamentu zbog Marine Le Pen

06.05.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Na međunarodnoj konferenciji nacionalističkih i euroskeptičnih stranaka u srijedu u češkom parlamentu došlo je do gužve tijekom nastupa predsjednice francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen

U trenutku kad je Marine Le Pen počela govoriti, u dvoranu je upalo dvadesetak mladih prosvjednika vičući joj da je fašist.

Sudionici konferencije pod nazivom 'Mir i napredak nakon EU-a' pokušali su prosvjednicima oduzeti transparente, pri čemu je došlo do verbalnih i povremeno fizičkih sukoba. Nakon jedne minute, prosvjednici su odvedeni iz dvorane.

'Imate sreću, kod vas su protivnici odjeveni', rekla je Le Pen podsjećajući na prosvjede 1. svibnja u Parizu, kad su aktivistice pokreta FEMEN polunage ometale skup njezine stranke.

Le Pen je u svome govoru kritizirala EU nazivajući je 'opasnim utopijskim projektom'. 'EU je ludilo koje se skriva pod zastavom pogrešne demokracije, a euro uništava naše gospodarstvo', ustvrdila je predsjednica Nacionalne fronte. Prema njezinim riječima, Uniju vode ljudi koji nisu u stanju Europu obraniti od najveće opasnosti od Drugog svjetskog rata, misleći pritom na terorizam.

Na konferenciji koju su organizirali zastupnici okupljeni oko desničarskog populista Tomija Okamure, prema izvješću češke novinske agencije CTK nastupili su vođa flamanskih nacionalista Tom Van Grieken i stručnjak austrijskog FPOe-a za vanjsku politiku Johannes Huebner.

Le Pen je u Prag stigla u utorak, a odmah navečer sastala se s eurokritičnim bivšim češkim predsjednikom Vaclavom Klausom.