UZBUNA U SUSJEDSTVU

Srbi tvrde: Ruža Tomašić je Šešelj u suknji

06.05.2015 u 14:24

Bionic
Reading

'Predsjednica hrvatskih konzervativaca i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić još jednom je dokazala da je hrvatski Šešelj u suknji', piše srpski Blic u tekstu naslovljenom 'Ruža Tomašić, hrvatska političarka, prijeti Srbima: Hrvatska ima svoga Šešelja'

Visokotiražni srpski tabloid Blic piše da je Ruža Tomašić zaprijetila novim protjerivanjem Srba iz Hrvatske rekavši da Srbi mole Boga da Hrvati ne krenu čistiti svoje dvorište jer ako se to dogodi 'imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju'.

Zbog te izjave Ruže Tomašić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da se hrvatski državni vrh od nje ogradi.

'Tomašićeva je poznata po antisrpskim izjavama. Sramota je da se zastupnik u Europskom parlamentu, instituciji Europske unije zalaže za etničko čišćenje Srba', rekao je Dačić za Blic.

'Jednom četnik, uvijek četnik'

Ovo nije prvi takav okršaj između Dačića i Ruže Tomašić. Još u prosincu, hrvatska europarlamentarka prepoznala se u Dačićevoj opasci u Europskom parlamentu da svaka država ima svog Šešelja, te je poručila: jednom četnik, uvijek četnik.

'On je došao u Europski parlament držati nama lekciju, ponašati se arogantno. Rekao je da svaka država ima svog Šešelja, aludirao je na mene. Ja nikad nisam pozivala na oružani rat, ja nikad nisam pozivala da se nekoga kolje, to uopće nije istina, a ja i dan-danas tvrdim da je onaj tko ne voli Hrvatsku, tko je ne želi, ne želi poštovati njezine zakone gost pa neka je napusti kad god želi', rekla je Tomašić, a izvijestio Večernji list

'Što se tiče Dačića, ja sam cijelo vrijeme govorila, da su se samo ogradili od Šešelja, sve bi bilo drukčije. Ali, kako sam prije govorila, jednom četnik, uvijek četnik', dodala je Tomašić.

Hrvatski veleposlanik u Beogradu: Stavovi europarlamentaraca nisu stavovi države

Tabloid Blic citira i Jamesa Ker-Lindsayja, predavača na uglednoj London School of Economics, koji također smatra da izjava Ruže Tomašić predstavlja zabrinjavajući razvoj događaja zbog kojeg bi hrvatska Vlada trebala snažno reagirati. Tvrdi da je u ovom slučaju možda utemeljeno i pokretanje kaznene istrage.

Gordan Markotić
, hrvatski veleposlanik u Beogradu, objasnio je Blicu da europarlamentarci sve rade u vlastito ime.

'Oni su izabrani imenom i prezimenom i iznose svoje stavove kao europarlamentarci. Njihovi stavovi nisu isto što i stav države', rekao je Markotić.