A ŠTO SE SLAVI?

Dačić se busa: 'Kijevom će se oriti Marš na Drinu'

07.05.2015 u 07:38

Bionic
Reading

Srpski vojni orkestar Niš nastupit će na Paradi vojnih orkestara koja se povodom Dana pobjede nad fašizmom održava 9. svibnja u Kijevu, u kojem će izvesti, između ostaloga, srpsku koračnicu 'Marš na Drinu', uz koju su srpski agresori razarali hrvatske gradove u Domovinskom ratu

'Niški vojni orkestar prodefilirat će gradskim ulicama ukrajinske prijestolnice uz izvođenje kompozicija 'Narodni heroji', 'Paradni marš', 'Moja domovina' i 'Na Drinu — trio', a tijekom nastupa na Trgu slave izvest će 'Marš na Drinu', kompoziciju 'Oficirsko kolo' i 'Marš Miloš Veliki', objavila je vojska Srbije.

Mediji u Srbiji prenose da će na proslavi u Kijevu biti i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a on je tim povodom izjavio da bi se 'sedamdeset godina pobjede nad fašizmom trebalo obilježavati u cijelom svijetu'. 'Srbija ima obaveze prema svojim žrtvama i tako će se i ponašati', rekao je srpski ministar.

Proslava u Kijevu odvija se u sjeni sukoba u istočnoj Ukrajini, u kojoj proruski pobunjenici kontroliraju područja Donjecka i Luganska, a čiji je krajnji cilj priključenje Rusiji po uzoru na Krim.


Zbog raspirivanja sukoba u Ukrajini Europska unija i SAD su nametnuli sankcije Rusiji dok je Srbija otvoreno stala na stranu Moskve, a njeni se dobrovoljci bore na strani proruskih pobunjenika. Sada u Kijev šalju vojni orkestar koji svira borbene koračnice uz koje su četnici, isti oni koji se danas bore na istoku Ukrajine, rušili i palili po Hrvatskoj.

Podsjetimo, zbog koračnice 'Marš na Drinu' izbio je skandal u UN-u tijekom koncerta održanog u čast Srbije kad je preuzela predsjedanje Glavnom skupštinom. Glasnogovornik glavnog tajnika Ban Ki-moona se nakon prosvjeda iz BiH i Hrvatske ispričao svima koje je pjesma uvrijedila.