NA PUTU ZA NATO

BiH namjerava slati vojnike u Afganistan

22.12.2008 u 15:43

Bionic
Reading

Ministar obrane BiH Selmo Cikotić najavio je kako BiH planira poslati svoje vojnike u mirovnu misiju u Afganistan na nagovor NATO-a i američke vojske

SARAJEVO - "Amerikanci i NATO zatražili su od nas da postrojbu za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava i određenu formaciju statičkog osiguranja, ukupno nešto manje od 100 ljudi, pošaljemo u Afganistan", rekao je Cikotić, a prenosi u ponedjeljak "Dnevni avaz". Pojasnio je kako ta misija nosi sigurnosni rizik, no da je slanje vojnika povezano s daljnjim napretkom prema članstvu u NATO-u.

"Odluka hoćemo li u mirovne misije ili ne ujedno je odluka hoćemo li u NATO ili ne. Moguća odbijenica pokazala bi da nismo spremni biti partneri koji će dijeliti teret sigurnosnih rizika, a samim time ne možemo dobiti ni pogodnosti članstva", ističe Ciktoić.

Objasnio je kako formalna odluka o tome nije donesena, a prije toga zeleno svjetlo mora dati Predsjedništvo BiH i državni parlament.

Vojnici bi u Afganistan mogli otići sredinom iduće godine. Inače, za misiju u Afganistanu već se uvježbavaju dvojica časnika Oružanih snaga BiH u danskoj, a osam u njemačkoj vojsci.