SLOBODA GOVORA

Charlie Hebdo dobio nagradu američkog PEN centra

06.05.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo koji je bio cilj napada džihadista početkom godine, primio je u utorak na gala svečanosti u New Yorku nagradu američkog PEN centra, pod visokim mjerama sigurnosti.

Svečanost dodjele nagrade održana je dva dana nakon što su naoružani napadači otvorili vatru na izložbu karikatura proroka Muhameda u Teksasu. Tamošnja svečanost sa sigurnosnog je aspekta bila pripremana mjesecima, a dva napadača ubijena su nakon što su otvorili vatru.

Upravo su Muhamedove karikature bile i razlogom napada na Charlie Hebdo u siječnju, kada je ubijeno 12 ljudi. Odgovornost je preuzelo jemensko krilo Al Kaide kazavši da je tjednik svojim karikaturama vrijeđao proroka.

'Sadašnji djelatnici Charlie Hebdoa su ustrajali, a večerašnja nagrada priznanje je što su odbili prihvatiti da se nasiljem smanjuje mogućnost govora', rekao je predsjednik PEN-a Andrew Solomon na gala svečanosti na kojoj su bili mnogi ugledni pisci.

Primajući nagradu, glavni urednik Charlie Hebdoa Gerard Biard kazao je da je najmoćnije oružje vjerskih ekstremista strah i da ih se u tom smislu mora razoružati.

'Oni ne žele da pišemo i crtamo. Mi moramo stoga pisati i crtati', kazao je. 'Oni ne žele da razmišljamo i smijemo se. Zato moramo razmišljati i smijati se. Ne žele da raspravljamo. Zato moramo raspravljati', rekao je.

Odluka PEN-a da dodijeli nagradu za slobodu izražavanja Charlie Hebdou nagnala je šestoricu poznatih pisaca da otkažu svoje sudjelovanje na događaju a njih stotinjak da napišu prosvjedno pismo, kaže PEN.

Jedna od onih koji nisu željeli biti na svečanosti je Rachel Kushner koja je rekla da se ne osjeća dobro zbog 'kulturne netolerancije' Charlie Hebdoa.