DRAMATIČNO U SKOPJU

Vjernici blokirali Islamsku zajednicu, reis navodno otet

04.05.2015 u 15:58

Bionic
Reading

Grupa vjernika, lojalna donedavnom skopskom muftiji Ibrahimu Šabaniju, upala je u zgradu Islamske vjerske zajednice u Skopju, smijenila reisa Sulejmana Redžepija, preuzela pečat i uspostavila Privremeni savjet kojim će upravljati muftija Šabani do izbora novog vrhovnog poglavara, izvještava Tanjug

Mediji su naveli kako su se nakon upada u zgradu navodno čuli pucnji, no službenih informacija o tome još uvijek nema jer je policijski očevid u tijeku. Prema posljednjim nepotvrđenim informacijama, u ovom incidentu navodno su i dvije osobe pretučene.

Makedonski mediji Šabanijeve pristalice nazivaju pobunjenicima i dok jedni tvrde da je pozadina ovog upada netrpeljivost bivšeg skopskog muftije i reisa Redžepija zbog novaca, drugi kažu da je u pitanju borba za vlast.

Redžepi je, naime, prošlog tjedna na tajnom zasjedanju u Kondovu odlučio smijeniti Šabanija i generalnog sekretara Islamske vjerske zajednice (IVZ) Afrima Tahirija, a sebe reizabrati na najvišu vjersku poziciju muslimana u Makedoniji.

Muftijini sljedbenici smatraju da Redžepi nije ispoštovao Statut IZV-a te da je vrijeđao vjernike i njihove supruge.

Na čelo IVZ-a, po njihovim riječima, sada je postavljen Privremeni savjet na čelu s muftijom Šabanijem.

U vrijeme incidenta Sulejman Redžepi nije bio u prostorijama, a u međuvremenu je na njegovoj facebook-stranici objavljeno da je otet, odnosno da ga naoružane osobe drže na nepoznatoj lokaciji.

Svemu je najprije prethodio verbalni, a neki mediji su tvrdili i fizički obračun Šabanija i Redžepija navodno zbog novaca za najam, a nakon proslave uspješno završene denacionalizacije imovine IVZ-a.

Nakon toga je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi ispriča za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umjesto isprike muftiji stiglo razrješenje.

Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom vjerskom zajednicom rukovoditi razriješeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.
Šabani je nakon upada u sjedište IVZ-a rekao da će se on pobrinuti ubrzo vratiti mir među vjernike te da će angažirati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vjernika.

Šabani je odbio novinarima odgovoriti na pitanja o navodnim fizičkim incidentima vezanima uz dramatične događaje s Islamskom vjerskom zajednicom.