KOLATERALNE ŽRTVE U SIRIJI

U zračnim udarima zapadnjaka ubijeno najmanje 52 civila

02.05.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Najmanje 52 civila poginula su u zračnim napadima međunarodne antidžihadističke koalicije na selo na sjeveru Sirije, potvrdio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava

'U napadima koalicije vođenima u petak ujutro na selo Birmhale, u pokrajini Alep, poginule su 52 osobe', istaknuo je direktor Opservatorija (SOHR) Rami Abdel Rahman. Među žrtvama je sedmero djece, dok se još 13 osoba smatra nestalima, u klopci pod ruševinama, dodao je.

Po Rahmanu, kurdska milicija i pobunjenici bore se protiv džihadista organizacije Islamska država na oko dva kilometra od Birmhalea. No, selo 'nastanjuju samo civili. Ondje nema položaja IS-a, nema sukoba', rekao je Rahman.


'Nijedan borac IS-a nije ubijen u napadima na Birmhale', rekao je Rahman i dodao da je u blizini u drugim napadima ubijeno sedam džihadista.

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, a koja obuhvaća niz arapskih zemalja, od kraja rujan izvodi zračne napade na Siriju na položaje IS-a. Ta je operacija omogućila kurdskim borcima i sirijskim pobunjenicima da vrate grad Kobane, koji graniči s Turskom, što ga je ranije IS bio osvojio.

Pentagon je ipak u travnju priznao da je IS održao globalni utjecaj u Siriji, unatoč zračnim napadima antidžihadističke koalicije. U sirijskom sukobu, koji je 2011. počeo mirnim prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i prerastao u složen građanski rat ubijeno je do danas više od 220.000 ljudi, a 10 milijuna Sirijaca izbjeglo je ili je raseljeno.