MILANO U PLAMENU

Policija i prodsvjednici obračunali se na otvaranju EXPO-a

01.05.2015 u 18:48

Bionic
Reading

Prodsvjednici u Milanu zapalili su dva automobila i sukobili se s policijom koja je uzvratila suzavcem kada je izbilo nasilje na demonstracijama koje su pratile otvaranje svjetske izložbe EXPO 2015.

Deseci prosvjednika s plinskim maskama kojima su se štitili od suzavca, bacali su petarde i kamenje na policiju, a zapaljenim kantama s otpadom blokirali su ulice u središtu grada, javlja Reuters.

Siloviti izgredi izbili su u petak poslije podne na dan otvorenja Svjetske izložbe na temu hrane koju je otvorio talijanski premijer Matteo Renzi.

Policijska pojačanja stigla su na lice mjesta i vodeni topovi korišteni su za gašenje zapaljenih vozila.

Nešto ranije neki su prosvjednici razbili stakla na zgradi jedne banke i agencije za promet nekretninama te ispisali poruku "Expo=mafija" na restoran McDonald, jer je taj lanac brze hrane jedan od partnera EXPO-a, piše agencija AFP.

Francuska agencija napominje da su izgredi razlog što se prosvjednička kolona razdvojila na dvije te je jedna mirno nastavila prosvjedovati uz zvuke fanfare, a druga nasilno izražavati neslaganje sa svjetskom izložbom.

Prosvjednici osuđuju rasipanje javnog novca na manifestaciju za čiju izvedbu organizatori angažiraju volontere i privremeno zapošljavaju radnike.

Organizatori navode da se u povorci koja je krenula u 15.30 okupilo 30.000 osoba, no talijanska policija ne iznosi procjene.

"Expo je glupost. Vlada se prostituira s mutlinacionalnim tvrtkama. Takav model razvoja je zastrašujući", rekao je 29-godišnji Federico, koji je došao prosvjedovati zbog praznika rada 1. svibnja i nedavne reforme zakona o radu.

"Sponzor EXPOA-a su multinacionalne tvrtke kao što su McDonalds i druge. Zna se jako dobro da eksploatiraju radnike trećeg svijeta i ovdašnje radnike", rekla je 32-godišnja Valentina koja se predstavlja kao komunist.

Već u četvrtak su prve manifestacije pod sloganom "No Expo" izašle iz okvira mirnih prosvjeda.