PRISLUŠKIVANJE U MAKEDONIJI

Zaev optužen zbog skandala s prisluškivanjem

01.05.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Makedonsko državno tužiteljstvo službeno je u četvrtak navečer podignulo optužnicu protiv Zorana Zaeva, glavnog oporbenog političara, zbog njegove uloge u skandalu s ilegalnim prisluškivanjem koji je doveo u pitanje devetogodišnju vlast premijera Nikole Gruevskog

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici glavnog suda u Skoplju navodi se da je Zaev, koji nema imunitet od sudskog progona, optužen za "nasilje protiv predstavnika najviših državnih tijela". Ako bude osuđen, mogao bi dobiti najmanje četiri godine zatvora.

Zoran Zaev, čelnik oporbenih socijaldemokrata, mjesecima je objavljivao snimke prisluškivanja za koje je rekao da ih dobiva od zviždača.

Snimke na kojima se čuju glasovi, koji navodno pripadaju Gruevskom, visokim dužnosnicima, novinarima i sucima objavljene su na konferencijama za novinare. Na njima ministri i vojni dužnosnici razgovaraju o tome kako zaposliti članove vladajuće desničarske stranke VMRO-SDPMNE na državne poslove, izabrati suce i manipulirati rezultatima izbora.

Gruevski je izjavio da ga je Zaev pokušao ucijeniti da podnese ostavku uz pomoć neimenovane strane obavještajne službe.

Još su četiri osobe u tom slučaju osuđene za špijunažu, ilegalno prisluškivanje i nasilje, navodi se u priopćenju suda.

Gruevski i Zaev, vođa oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), međusobno se optužuju za razna kaznena djela, produbljujući dugotrajnu političku krizu u zemlji. Zaev je podnio kaznenu prijavu protiv Gruevskog početkom travnja, tereteći ga da je prekršio ustav.