EU-POVJERENICA MOGHERINI

'Iran treba nagovarati sirijski režim da sudjeluje u političkoj tranziciji'

29.04.2015 u 08:11

Bionic
Reading

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini istaknula je u utorak da bi Iran mogao imati 'važnu ulogu' u Siriji tako što bi 'nagovarao sirijski režim da sudjeluje u političkoj tranziciji'

Mogherini je rekla da će o tome u utorak navečer razgovarati s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom. I on je u New Yorku na konferenciji o praćenju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Glavna tema razgovora sa Zarifom bit će, dodala je, sporni iranski nuklearni program i dovršenje okvirnog dogovora iz Lausannea do 30. lipnja.

Mogherini 'očekuje uspješan razgovor' o tom pitanju, napose o ukidanju sankcija Teheranu, što je jedna od točaka neslaganja.

'Razgovarat ćemo i o regionalnim krizama i o konstruktivnoj ulozi Irana u pronalaženju rješenja za Siriju', rekla je novinarima.

Ocijenila je da bi dogovor o nuklearnom programu mogao 'utrti put drukčijoj ulozi Irana u regiji'.

'Pozivamo Iran da preuzme važnu, ali pozitivnu ulogu kako bi pridobio (sirijski) režim za sudjelovanje u tranziciji koju će provesti sami Sirijci', istaknula je.

Opetovala je da EU 'u cijelosti podupire' napore UN-ova posrednika Staffana de Misture. Potonji će početkom svibnja u Ženevi početi konzulatacije sa svim sudionicima sirijskog sukoba a na te konzultacije je pozvan i Iran.

Mogherini je rekla i da je u UN-u imala niz susreta s predstavnicima zemalja u Vijeću sigurnosti prije nego se u srijedu u Washingtonu sastane s američkim kolegom Johnom Kerryjem i prije 'puta u Kinu idućeg tjedna'.

EU želi dobiti odobrenje vijeća za uporabu sile protiv krijumčara odgovornih za pogibiju tisuća izbjeglica u Sredozemnome moru.

Istaknula je da će se svaka operacija radi suzbijanja priljeva izbjeglica koji idu preko Libije voditi 'u partnerstvu' s libijskim vlastima. 'Ništa od onoga što priprema EU nije upereno protiv libijskog naroda i libijskih vlasti', zaključila je.