RASNI NEMIRI

Ratno stanje na ulicama Baltimorea!

  • +10

Nered u Baltimoreu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters/Montaža: tportal

Bionic
Reading

Ulice Baltimorea u utorak ujutro izgledale su poput ratišta nakon što su u ponedjeljak navečer izbili nasilni prosvjedi uzrokovani policijskom brutalnošću uslijed kojih je došlo do razbijanja i pljačkanja imovine te paljenja policijskih automobila. Kako bi situaciju stavile pod kontrolu, vlasti Baltimorea naredile su raspoređivanje po gradu više tisuća vojnika Nacionalne garde i policajaca, a u Marylandu je proglašeno izvanredno stanje

U nasilju koje izbilo jučer, poslije pogreba 25-godišnjeg crnca Freddieja Grayja, koji je umro od ozljeda zadobivenih u policijskom pritvoru, 15 je policajaca ozlijeđeno, od čega šestero teško, prenose agencije. Gradonačelnica Stephanie Rawlings-Blake (Demokratska stranka) pozvala je na mir i staloženost te uvela policijski sat od 22 sata do pet ujutro.

Anthony Batts, načelnik policije Marrylanda, naredio je raspoređivanje 5.000 policajaca po gradu i zatražio pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjoatlantske regije.

Zapovjednica Nacionalne garde, pukovnica Linda L. Singh rekla je da ima na raspolaganju 5.000 vojnika i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu. Prema pisanju medija, mnoge su se bande ujedinile, a pljačkaju se trgovine.


Prosvjednici su kamenjem napali policiju i lokalne dućane. Usprkos pozivima na mir obitelji ubijenog Grayja, bande uglavnom mladih afroamerikanaca krenule su u obračun s policijom zbog čega je uhapšeno 27 osoba.

Nekoliko je dućana opljačkano, a nekoliko policijskih vozila spaljeno. Kako su se neredi počeli širiti sa zapada na istok, gdje je zapaljena jedna zgrada, u Marrylandu je proglašeno izvanredno stanje.

Škole u Baltimoreu danas će biti zatvorene, a bejzbol tim otkazao je večerašnju utakmicu.

Podsjetimo, prosvjedi su počeli kada je grupa mladih ljudi kamenovala gradski autobus, ali i policijska vozila nedaleko od mjesta na kojemu je trajao pogreb Freddieja Grayja. Policija ih je iz helikoptera pozvala da se raziđu, no oni su to ignorirali.

Dužnosnici su ocijenili kako su sukobi u ponedjeljak bili najnasilniji u SAD-u od prošle godine kada su se u Fergusonu u Missouriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubojstva crnog mladića koje je počinio bijeli policajac.

Na pogrebu su u ponedjeljak govornici pred 2.500 okupljenih u baptističkoj crkvi New Shiloh podsjetili kako svijet pozorno prati hoće li pravda biti zadovoljena za 25-godišnjeg Freddieja Grayja, koji je umro 19. travnja od posljedica ozljede kralježnice koju su mu nanijeli policajci nakon što su ga uhitili.

Prosvjedi solidarnosti s pobunjenicima najavljeni su diljem Sjedinjenih Država.

Predsjednik Barack Obama upoznat je sa situacijom: najavio je da će sa svojim suradnicima razmotriti eventualna antikrizna rješenja.