TERORIZAM U ZVORNIKU

Zbog napada vehabije Dodik želi obavještajnu službu RS-a

28.04.2015 u 07:28

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je u ponedjeljak kasno navečer kako je napadač na policijsku postaju u Zvorniku, koji je ubio jednog i ranio dva policajca, povezan s pokretom radikalnih islamista vehabija, no istraga bi tek trebala utvrditi je li on djelovao sam ili kao član neke organizirane terorističke skupine.

'Sve upućuje da je napadač povezan s vehabijskim pokretom', kazao je novinarima Lukač, koji je doputovao u Zvornik nakon napada na lokalnu policijsku postaju.

Kao počinitelj napada identificiran je 24-godišnji Nerdin Ibrić za kojega je navedeno da je iz Tuzle, a rođen je u mjestu Sapna kod Zvornika. Ibrić je ubijen u pucnjavi s policijom, a istragom bi se trebalo utvrditi je li napad izveo sam ili je pak djelovao kao član organizirane terorističke skupine.

'Prve analize što ih je policija prikupila nakon napada u kojemu je ubijen i napadač, govore kako je on javno prakticirao radikalni islam, uključujući tu i njegovo ponašanje na molitvama', kazao je Lukač.

Potvrdio je da će zbog kvalifikacije napada kao terorističkog čina istragu preuzeti Tužiteljstvo BiH čija je to zakonska zadaća.

Pozvao je da se održi mir, upozorivši da će policija odlučno reagirati 'na bilo kakve pokušaje osvete'.

'Policija će spriječiti bilo kakve daljnje incidente', kazao je Lukač, najavivši da će stoga u Zvornik biti upućena postrojba interventne policije iz Banja Luke kako bi reagirala u slučaju potrebe.

Dodik za napad krivi OSA-u, najavljuje uspostavu obavještajne službe RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u utorak Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA) da snosi odgovornost za teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dva policajca te je najavio da će biti uspostavljena posebna entitetska obavještajna agencija.

Nakon izvanredne sjednice vlade RS održane u Banja Luci u povodu tog napada, Dodik je novinarima kazao kako je 'obična laž' da je OSA potkraj prošlog tjedna upozorila na mogućnost terorističkog napada poput onog koji se dogodio u Zvorniku.

'Bila je to sasvim načelna informacija koja govori o mogućnosti da se na prostoru BiH dogodi napad, no da oni (OSA) nemaju pojma ni gdje ni tko. Pa to svaki dan čitamo u medijima', kazao je Dodik, nazvavši informacije OSA-e 'smiješnima i beskorisnima'.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je kazao kako je OSA uputila upozorenje o mogućim napadima na policijske postaje, a po svemu sudeći riječ je bila o tzv. nespecifičnoj prijetnji o kojima se također redovito zamjenjuju informacije.

Dodik je potvrdio da je i na temelju takve informacije policija podignula pripravnost.

'OSA više prati što rade ljude u vlasti nego što se bavi pitanjem terorizma', istaknuo je Dodik, sugerirajući kako su tu agenciju ionako 'nametnuli stranci' pa bi ju, po njegovom mišljenju, najbolje bilo ukinuti.

'Ovdje se radi o aktivnosti koja nas navodi na to da u naredna tri dana procijenimo kapacitete policije da se susprostavi terorizmu. Ono što nam bude trebalo mi ćemo i napraviti i u tome nas nitko neće zaustaviti', rekao je Dodik.

Vlada RS je odlukama s izvanredne sjednice zatražila da entitetska policija bude u cijelosti uključena u istragu o terorističkom napadu u Zvorniku, iako ju je na temelju zakona preuzelo Tužiteljstvo BiH.