UTOPILA JE HYPO BANKA

Koruška na korak do bankrota

27.04.2015 u 16:43

Bionic
Reading

Slikovita austrijska pokrajina Koruška na korak je do bankrota zbog golemih dugova propale Hypo Alpe Adria banke za koje je ta austrijska savezna pokrajina bila jamac, a kakvo raspoloženje vlada dobro opisuje novinska karikatura u kojoj je Koruška prikazana kao "Grčka bez oceana"

Južna provincija, nekada glavno uporište desničarskog vođe Joerga Haidera, upozorava da će u lipnju ostati bez novca ukoliko joj savezna vlada ne pritekne u pomoć s financijama. Austrija, članica eurozone, dobila je vlastitu lokalnu verzije Grčke.

Moćni pokrajinski guverneri nekada su šefovali ministrima u Beču, ali ministar financija Hans Joerg Schelling zahtjeva duboke reforme u zamjenu za novac iz savezne riznice. U suprotnom, Koruška bi mogla ponijeti neslavnu titulu prve regije u eurozoni koja je bankrotirala nakon izbijanja svjetske financijske krize 2007.

Guverner Peter Kaiser, socijaldemokratski čelnik vladajuće koalicije u Koruškoj, je za radio ORF izjavio da se "sve pokrajine financiraju iz savezne riznice".

"Koruška je to i prije činila i uvijek je sve na vrijeme otplatila. Mislim da nema razloga da se Koruškoj uskrati financijska pomoć", kazao je Kaiser.

Sa zadivljujućim pejsažima planina i jezera, Koruška je austrijska verzija Kalifornije. U njoj živi 560.000 ljudi, tj. 6,5 posto sveukupnog stanovništva Austrije, a dugovi posrnulih banaka od 10,2 milijarde eura bi trebali njima pasti na leđa.

Naime, dugovi propale Hypo Alpe Adria banke za koje je Koruška jamčila sada dolaze na naplatu. Dugovi se nalaze u Heti, "lošoj banci" u koju je prenijeta "toksična" imovina Hypa, a Schelling je u ožujku poručio da "vlada na Hetu više neće potrošiti ni jedan euro novca poreznih obveznika", nakon što je posrnuće Hypa austrijski proračun već koštalo 5,5 milijardi eura.

Kaiser smatra da pokrajina nije odgovorna za dug sve dok se Heta ne ugasi. Ako ipak dođe do naplate, Koruška će se naći u "dramatičnoj situaciji", dodaje Kaiser, pa najavljuje i sudsku bitku za spas pokrajinskih financija.

Schelling poručuje da će pomoć savezne vlade biti u najboljem slučaju "ograničena" i ističe da savezna vlada nema pravnu obvezu pomoći posrnuloj pokrajini. Niti jedna austrijska pokrajina nije do sada doživjela bankrot te nema ni zakona koji bi mogao razriješiti tu situaciju.

Neki pravni stručnjaci smatraju da bi Beč mogao biti primoran skočiti u pomoć. Izvor iz vlade tvrdi da je Beč u načelu voljan pomoći Koruškoj sve dok bude ispunjavala određene uvjete.

U ponedjeljak počinju pregovori oko podjele "poreznog kolača". Uobičajilo se da dvije trećine idu saveznoj vladi, a preostala trećina pokrajinama i općinama.