VESNA PUSIĆ:

Nitko od Hrvata u Nepalu nije zainteresiran za evakuaciju

27.04.2015 u 16:12

  • +8

Potres u Nepalu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Adnan Abidi

Bionic
Reading

Prema zadnjim podacima ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Nepalu se nalazi 31 hrvatski državljanin i nitko od njih nije zainteresiran za evakuaciju. 'Nitko od tih ljudi nije zainteresiran za evakuaciju, ali im europska misija stoji na raspolaganju ako trebaju bilo kakvu pomoć', izjavila je u ponedjeljak u Radoniću pokraj Drniša prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

MVEP dobija informacije od njihovih obitelji ili putem Facebooka, te javljaju da su dobro i na sigurnom.

Pusić je ponovila da su svi Hrvati išli u Nepal uglavnom preko stranih turističkih agencija te da su MVEP i hrvatsko veleposlanstvo u New Delhiju, otkuda se pokriva Nepal, u stalnom kontaktu s ostalim državama članicama EU-a i Europskom službom za vanjsko djelovanje (EEAS).

Nepal je u subotu pogodio razorni potres jakosti 7,9 po Richteru u kojem je život izgubilo više od 3.700 osoba, a u nedjelju je slijedio novi, snažni potres jakosti 6,7 stupnjeva.

Tim povodom sućut predsjedniku nepalske vlade Sushilu Koirali izrazio je premijer Milanović. 'U trenucima nemoći pred snagom prirode koja oduzima ljudske živote i uzrokuje ogromne štete, Vlada Republike Hrvatske suosjeća s narodom Nepala. Svim ozlijeđenima želimo brz oporavak i obnovu uništenih domova', stoji u pismu hrvatskog premijera.

U Nepalu je hrvatski alpinist Željko Bockovac, ali on nije na Mount Everestu, gdje je lavina u subotu zatrpala dio baznog logora i odnijela najmanje 17 života, nego u podnožju planine Baruntse na istoku Nepala. Bockovac se javio obitelji da su dobro i on i ostali alpinisti u njegovoj ekspediciji.

'Oni silaze polako prema dolini i neće se više penjati jer je opasno', rekao je u ponedjeljak za Hinu alpinist i putopisac Stipe Božić.

Po njegovim riječima, u Nepalu je još troje hrvatskih alpinista: Ena Vrbek koja je na sigurnom u Katmanduu te još dvojica alpinista koji su sa slovenskom skupinom i koji su također na sigurnom, rekao je Božić.