ZA DOGOVORENU ARBITRAŽU

Tuerk protiv slovenskog 'endemskog pesimizma'

02.10.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da bi Slovenija trebala prihvatiti sadašnji prijedlog nacrta arbitražnog sporazuma za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom i to bez izmjena, ocijenivši prijedlog dobrim, a primjedbe i protivljenje slovenske oporbe 'endemskim pesimizmom'

LJUBLJANA - Taj se prijedlog, rekao je Tuerk za najnoviji broj ljubljanskog tjednika Mladina koji izlazi subotom, temelji na drugom prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, odnosno onom u kojemu je uvažio neke od slovenskih predloženih amandmana.

'Radi se o prijedlogu koji je dobar i za Sloveniju i za Hrvatsku. U njemu je usavršen prvotno predviđeni mehanizam arbitraže i mislim da bi ga Slovenija trebala prihvatiti bez posebnih korekcija', rekao je Tuerk za ljubljanski tjednik. Dodao je da su formulacije u sadašnjem prijedlogu dobre i da je to njegovo stajalište, ne samo kao predsjednika države nego i kao profesora međunarodnog prava.

Tuerk je dodao da je za Sloveniju dobro što prvi Rehnov prijedlog nacrta arbitražnog sporazuma nije shvatila kao konačan prijedlog nego je na njega podnijela svoje amandmane od kojih je Rehn neke uvažio.

'Tadašnja hladnokrvnost pokazala se je korisnom jer smo drugim Rehnovim prijedlogom postigli više nego što što su predviđali dežurni slovenski pesimisti', rekao je Tuerk za Mladinu, odbacivši tako tvrdnje oporbenih stranaka da je arbitraža na temelju dogovora Kosor-Pahor bila pogreška i da Slovenija putem arbitraže neće ostvariti svoje nacionalne ciljeve poput neposrednog teritorijalnog izlaza na otvoreno more i rješenja graničnog pitanja još prije ulaska Hrvatske u EU.

Takve je izjave slovenski predsjednik pripisao tradicionalnom 'endemskom pesimizmu' koji je ponegdje prisutan u slovenskom nacionalnom biću zbog traumatične povijesti.