HRVATSKIM PUTEM

Republika Srpska želi ograničiti prosvjede pred zgradom Vlade

24.04.2015 u 21:08

Bionic
Reading

Vlada Republike Srpske priprema restriktivan zakon o javnom okupljanju kojim kani ograničiti ustavom zajamčena prava slobode izražavanja, uključujući tu pravo na prosvjede, upozorila je u petak predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić

Ona je novinarima u Banjoj Luci kazala kako je nacrt zakona koji čeka parlamentarnu raspravu neprihvatljiv i da će morati pretrpjeti temeljite izmjene kako bi bio sukladan demokratskoj praksi.

Ilustrirala je to konstatacijom kako vlada RS želi praktično uvesti zabranu prosvjeda pred zgradom u kojoj joj je sjedište. Konkretno, to bi značilo da prosvjednici moraju biti udaljeni od zgrade vlade u Banjoj Luci najmanje pedeset metara ali je uz to policiji ostavljena mogućnost da prosvjedni skup odnosno kolonu usmjeri kojom god rutom želi.

'Kod organiziranja prosvjeda u pokretu, nadležno tijelo će utvrditi rutu kretanja sudionika što znači da, ukoliko želite prosvjedovati ispred zgrade vlade ili parlamenta RS, nadležno tijelo vas može poslati tri kilometra dalje', ilustrirala je Mišić stupicu što ju je vlada RS pripremila za one koji bi eventualno na ulici pokušali iskazati nezadovoljstvo njenim radom.

Prosvjedovati se neće smjeti ni u blizini graničnih prijelaza a postoji mogućnost da policija zabrani održavanje prosvjeda i na bilo kojoj drugoj lokaciji ukoliko procijeni da bi se time 'ugrozilo kretanje građana'.

Dodatno su predviđene povećane kazne za organizatore prosvjeda te uvedena mogućnost sankcioniranja sudionika.