PUTIN I HOLLANDE SLOŽNI

'Tragedija poput masovnog pokolja Armenaca ne smije se ponoviti'

24.04.2015 u 17:44

  • +7

Sjećanja na strahote genocida

Izvor: Reuters / Autor: David Mdzinarishvili

Bionic
Reading

Tragedija poput masovnog pokolja Armenaca više se nikada ne smije ponoviti, izjavili su ruski i francuski predsjednik Vladimir Putin i Francois Hollande sudjelujući u petak na komemoraciji za više od milijun armenskih žrtava koje je tijekom Prvog svjetskog rata pogubilo nekadašnje Osmansko carstvo

'Nema opravdanja za masovno ubojstvo....međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi spriječila da se ti tragični događaji ponove', rekao je Putin pred tisućama okupljenih u armenskom glavnom gradu Erevanu.

Upozorio je da u svijetu jača neofašizam i nacionalizam, riječi kojima obično opisuje ono što Rusija smatra radikalnim elementima u Ukrajini gdje se vladine snage bore protiv proruskih pobunjenika.

'No, prisjećajući se tragičnih događaja iz prošlosti moramo optimistično gledati u budućnosti i vjerovati u ideale prijateljstva i uzajamne potpore', naglasio je Putin.

Hollande je pozvao na zaštitu kršćanskih manjina na Bliskom istoku gdje im prijeti Islamska država. Dodao je da bi komemoracija u petak trebala biti pouka za buduće naraštaje.

'Stota obljetnica je poziv na mir', istaknuo je francuski predsjednik pozvavši na otvaranje granice između Armenije i Turske.

'Francuska se bori protiv revizionizma i uništavanja dokaza, jer negiranje vodi do ponavljanja masakra', rekao je Hollande i dodao da je njegov dolazak na komemoraciju 'doprinos pomirenju'.

Predsjednici Rusije i Francuske bili su glavni gosti na događaju kojem je domaćin armenski predsjednik Serž Sargsijan. U Erevanu su bili i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić te Cipra Nicos Anastasiades.

Genocid nad Armencima priznaje dvadesetak država u svijetu, među kojima Francuska, Njemačka, Italija i Rusija, a nedavno je to priznao i Europski parlament, dok je papa Franjo ustvrdio da je pokolj 1915. bio 'prvi genocid u 20. stoljeću'. Hrvatska nije među zemljama koje su službeno priznale genocid, a Armenija to nije nikad od Hrvatske službeno ni tražila.

Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak navečer, uoči godišnjice, pokolj Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata nazvao 'strašnim krvoprolićem', izbjegnuvši upotrijebiti riječ 'genocid'.

'Armenci u Osmanskom carstvu su bili deportirani, masakrirani i odvedeni u smrt. Njihova kultura i baština su u nekadašnjoj domovini izbrisane', kazao je Obama, dodavši da je rezultat 'tog strašnog nasilja' bio 1,5 milijuna mrtvih Armenaca.

Turska ne želi ni čuti da bi riječ bila o genocidu, već tumači da se radilo o građanskom ratu, na koji se nastavila glad, od čega je umrlo od 300.000 do 500.000 Armenaca, ali i isto toliko Turaka.

Sargsijan je u četvrtak ponudio Ankari ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa, ako Turska prizna da se dogodio genocid, što prema turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu njegova zemlja nikada neće učiniti.

Erdogan je u petak izrazio sućut zbog žrtava rekavši: 'Na ovaj dan, koji ima posebno značenje za naše armenske sugrađane, prisjećam se sa štovanjem svih otomanskih Armenaca koji su izgubili život u vihoru Prvog svjetskog rata'.

Armenska zajednica u Istanbulu održala je svoju komemoraciju na kojoj je bio i turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir, izvijestili su turski mediji.