CERAR POTVRDIO

Slovenija spremna primiti 20-ak imigranata i poslati patrolni brod

24.04.2015 u 16:34

Bionic
Reading

Slovenija je spremna dati doprinos rješavanju izbjegličke krize i imigrantskih tragedija u Sredozemnom moru primanjem 20-tak izbjeglica, a na jesen bi mogla pomoći Italiji u njenoj operaciji Mare Nostrum slanjem svog vojnog patrolnog broda Triglav, potvrdio je u petak slovenski premijer Miro Cerar na završetku izvanrednog sastanka Vijeća Europske unije, posvećenog tom europskom problemu

Summit europskih čelnika napravio je značajan korak da se nastave mjere solidarnosti i druge mjere usmjerene na sprječavanje nekontroliranih migracija i igranje sa ljudskim sudbinama, rekao je Cerar, a prenio njegov kabinet u priopćenju za javnost.

Cerar je rekao da će njegova država, s obzirom na svoju veličinu i BDP, preuzeti obvezu prihvaćanja 15-20 izbjeglica, a ponudila je i mogućnost patroliranja vojnog broda Triglav u talijanskoj operaciji Mare Nostrum, kako bi se spriječile buduće tragedije u Sredozemlju.

Brod slovenske vojske s dobro uvježbanom posadom bi u talijanski dio Mediterana otišao u rujnu i tamo ostao četiri mjeseca, što bi stajalo 1,6 milijuna eura. Sredstva će pokušati osigurati slovenska vlada, a ispitat će i koliko bi u tome mogla sufinancirati Europska unija.