PRVO PRIZNANJE

Njemački predsjednik: U Armeniji se dogodio genocid

24.04.2015 u 07:25

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Joachim Gauck je u četvrtak navečer prvi puta priznao genocid nad Armencima i naglasio njemačku odgovornost u tom zločinu

Na ekumenskom bogoslužju u berlinskoj katedrali predsjednik Gauck je rekao da Nijemci moraju preispitati svoje pamćenje i spomenuo odgovornosti i potencijalno suučesništvo Njemačke u genocidu nad Armencima kada ih je između 1915. i 1917. u pokoljima osmanskih Turaka ubijeno 1,5 milijuna.

Prvi puta je Njemačka službeno upotrijebila termin "genocid" govoreći o tim pokoljima. Dvadeset zemalja, među kojima Francuska i Rusija su to već učinile, a Ankara odbacuje taj termin.

Gauckov govor bi mogao povrijediti Tursku, veliku saveznicu Berlina. U Njemačkoj živi najveća turska zajednica u inozemstvu od oko 3 milijuna osoba.

U tekstu koji je objavljen u ponedjeljak, o kojem će se raspravljati u Bundestagu u petak, njemačke parlamentarne skupine nisu išle toliko daleko kao Gauck i samo su povezale masakr nad Armencima i genocide XX. stoljeća.

Austrijski parlament je u srijedu razbjesnio Ankaru kada je priznao genocid nad Armencima, presedan u toj zemlji koja je poput Njemačke bila saveznica Osmanskog Carstva tijekom Prvog svjetskog rata. Turska je pozvala na konzultacije svog veleposlanika u Austriji.

Ankara je već bila jako ogorčena izjavama pape Franje koji je govorio o genocidu nad Armencima i nakon što je Europski parlament tražio od Turske da prizna genocid.

Gauck je rekao da su njemački vojnici sudjelovali u planiranju i djelomično u provođenju deportacija Armenaca. "Informacije njemačkih promatrača i diplomata koji su jasno utvrdili namjeru istrebljenja Armenaca su bile ignorirane jer njemački Reich, saveznik Osmanskog Carstva, nije želio kompromitirati svoje odnose s njime", istaknuo je.