GOSPODARSKA DIPLOMACIJA

Hrvatska otvara veleposlanstvo u Kuvajtu

24.04.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Hrvatska je odlučila otvoriti i veleposlanstvo u Kuvajtu, državi koju je dosad 'pokrivao' veleposlanik RH u Kataru Tomislav Bošnjak. Odluku je potpisala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a kako objašnjavaju u Ministrstvu vanjskih i europskih poslova, razlog za otvaranje ambasade u Kuvajtu je jačanje gospodarske suradnje

Glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić ističe kako postoji obostrana želja Kuvajta i Hrvatske da se jačaju gospodarski odnosi i u tom smislu postoji realna i obostrana želja da se hrvatske tvrtke iz vojnog i građevinskog sektora natječu za poslove na velikim projektima.

'Otvaranjem veleposlanstva imat ćemo i političku komponentu, a gospodarstvenici će imati potporu, što je zapravo, šire gledano – gospodarska diplomacija, dakle sad se ciljano otvaraju veleposlanstva radi gospodarske promocije.', naglasila je Barišić.

Još uvijek se ne zna tko će biti naš veleposlanik u toj zemlji.

Nadamo se kako će sa gospodarskom diplomacijom u slučaju Kuvajta Hrvatska imati više sreće nego što je imala s Katarom. Iako neki hrvatski izvoznici dobro posluju u toj državi, Hrvatska ipak nije uspjela privući ulagače iz Katara da svoje poslovne ideje realiziraju na našem tlu, premda su u Dohu putovale brojne delegacije na najvišoj državnoj razini.